Als jij aan een allergische aandoening lijdt, dan ken je het wel. Je poetst je tanden, je stapt in je pyjama en je zinkt in dat zachte, comfortabele matras weg. Plots begin je te niezen, je borstkas voelt verstopt aan, je neusholtes zijn geblokkeerd en je voelt die bekende hoofdpijn opkomen.

Sluit je aan bij miljoenen mensen over de hele wereld, die allergisch voor hun eigen huis zijn. En volgens HLN is de slaapkamer verantwoordelijk voor de meest allergische reacties in huis, namelijk voor 3 van de 4 allergische reacties.

Allergievrije slaapkamer

Wij brengen een aanzienlijk deel van ons leven in onze slaapkamer door omdat we 6 tot 8 uur per dag slapen. Een onderbroken nachtrust is niet leuk, vooral niet door die constant piepende ademhaling, het hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ademhalingsproblemen en een verstopte neus kunnen leiden tot slaapapneu, wat een potentieel ernstige aandoening is waarbij de ademhaling gedurende de nacht herhaaldelijk wordt belemmerd.

Allergieën in de slaapkamer kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal factoren, die een reactie kunnen veroorzaken.

Stuifmeel

Seizoensgebonden allergische rhinitis, ook wel bekend als hooikoorts, wordt veroorzaakt doordat planten minuscule stuifmeelkorrels afgeven om andere planten van dezelfde soort te kunnen bevruchten. Dit stuifmeel, afkomstig van bomen, onkruid en grassen, maken minuscule stuifmeelkorrels aan die door de lucht drijven en zich op onze huid, haar en kleding nestelen en het zit echt overal. Als je het raam opent, komt het stuifmeel naar binnen en nestelt het zich op het beddengoed, het aanrechtblad, overal! Een allergie voor stuifmeel veroorzaakt een loopneus, niezen, een verstopte neus en jeuk rond de neus, ogen, oren en mond.

Allergie voor huisstofmijt

Huisdieren

Vind jij het heerlijk om Fido in de slaapkamer te hebben? De huidschilfers van huisdieren zijn microscopisch kleine stukjes huid van dieren met vacht of veren, die een veel voorkomende oorzaak van allergieën zijn. Hun vacht verzamelt buitenshuis schimmelsporen, stuifmeel en andere allergenen, waardoor de symptomen ‘s nachts als jouw huisdier op jouw bed slaapt kunnen verergeren.

Schimmel

Staat jouw bed in de buurt van de badkamer? Schimmel leeft overal en is dol op vocht. De schimmelsporen leggen grote afstanden af en kunnen hoesten, niezen, een verstopte neus, jeuk en een droge huid veroorzaken. De schimmel binnenshuis verzamelt zich gewoonlijk in de keuken, de badkamer en overal waar vochtig is. Buitenschimmels en gisten bereiken hun hoogtepunt tijdens de warmste tijd van het jaar, maar kunnen in sommige vochtige omgevingen eigenlijk het hele jaar door voorkomen. Door een schimmelbron te verstoren, worden miljarden microscopisch kleine sporen de lucht in gestuurd, die uiteindelijk in jouw neusholtes belanden!

Huisstofmijt

Deze kleine wezens kunnen voor mensen met astma en allergieën grote problemen veroorzaken. Deze microscopisch kleine beestjes leven in ons beddengoed, matrassen, hoofdkussens en vloerbedekking en voeden zich met onze onzichtbare vlokjes dode huid, die we verliezen. Sommige onderzoeken naar matrassen hebben aangetoond dat op één enkele gram stof wel 2500 mijten kunnen worden gevonden en elke gebruikt matras kan dus wel 10 miljoen huisstofmijten bevatten!

Kakkerlakken

Ongeacht hoe schoon jij jouw slaapkamer ook houdt, je kunt er zeker van zijn dat deze kleine beestjes in de slaapkamer op de loer liggen en als je diep slaapt jou besluipen. Het speeksel, de ontlasting en de lichaamsdelen, die kakkerlakken afscheiden en afstoten, kunnen astma en allergische reacties veroorzaken, die met een huisstofmijtallergie vergelijkbaar zijn.

Hoe kun je allergische reacties in de slaapkamer verminderen?

Méér dan de helft van de allergieën komt uit de slaapkamer voort en weij brengen een derde van ons leven er slapend door. Nu steeds meer mensen vanuit huis werken, is het handhaven van een goede luchtkwaliteit in onze woon- en werkruimtes in huis belangrijker dan ooit.

Bekijk de ramen eens goed

Ramen zijn voor stofdeeltjes, stuifmeel, schimmelsporen en andere allergenen het belangrijkste toegangspunt. Houd de ramen, vooral tijdens vochtig en warm weer, gesloten aangezien schimmels en huisstofmijten in deze omstandigheden goed gedijen. Stuifmeel wordt het meest in de vroege ochtenduren door onkruid en bomen afgegeven en ook dauw verzamelt zich op dit moment van de dag. Als jij jouw ramen moet openen, is het halverwege de middag tot de avond een goede tijd, want dan is de luchtvochtigheid het laagst.

Vermijd zware gordijnen of jaloezieën die echte stofmagneten kunnen zijn en houd de ramen vlekkeloos schoon en stofvrij door ze grondig te stofzuigen en met een vochtige doek en een reinigingsoplossing, die huisstofmijt en schimmelsporen doodt, schoon te maken. Hoe minder stof, hoe minder mijten!

Gebruik een luchtreiniger tegen allergie

HEPA is een afkorting van highefficiency particulate air en HEPA-filters vangen via een netwerk van fijne glasvezelstrengen verschillende onzuiverheden uit de lucht op. De productienorm voor een HEPA-luchtreiniger is dat de unit ten minste 99,97% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron moet kunnen verwijderen.

Ionische luchtreinigers zenden negatieve ionen uit, die zich binden met deeltjes in de kamer en die dan zwaar worden en vallen. Dit soort reinigers zijn filterloos, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden zijn. Een UV-lichtreiniger is een geweldige manier om ziektekiemen en bacteriën te verwijderen, omdat deze stralen uitzendt, die op micro-organismen gericht zijn. Actieve koolfilters absorberen rook, dampen en chemicaliën in de lucht en maken gebruik van een filtertechnologie, die die deeltjes vangt.

Rekening houdend met de grootte, de kosten, de effectiviteit, het onderhoud en de geluidsniveaus, zijn hier enkele van de beste luchtreinigers voor in de slaapkamer, die er momenteel op de markt zijn.

Gebruik een anti-allergie matras en beddengoed

Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken. Matrassen, hoofdkussens en toppers zijn uitstekende schuil- en broedplaatsen voor de mijten, ongedierte en andere griezelige beestjes, die de hele nacht hun weg naar jouw neusholtes vinden. Een goed anti-allergie matras en een latex matrastopper houden de allergenen buiten en zorgen voor een gezondere nachtrust. Na verloop van tijd verliest een matras echter zijn stevigheid en neemt het ondersteuningsniveau ook af. Een goede matras topper is dan de perfecte oplossing voor een ouder wordend matras en een veel goedkoper alternatief voor het vervangen van het hele matras. Een latex matrastopper van goede kwaliteit kan, mits goed verzorgd, wel 5-10 jaar meegaan. En hier bij Una zijn onze latex matrasbeschermers allemaal anti-allergisch!

Bekijk hier onze anti-allergische matrastoppers.

Je kunt ook een matras van biologische latex overwegen. Schuimmatrassen zitten vol chemicaliën, brandvertragers en microplastics, terwijl latex rubber afkomstig is van het sap van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis). In tegenstelling tot synthetische vezels en kunststoffen, wordt latex al jarenlang gebruikt voor de vervaardiging van rubberen handschoenen, kleding, schoeisel, sondes en medische apparatuur, die allemaal ontworpen zijn om in nauw contact met de menselijke huid te staan.

Kies voor een hypoallergeen hoofdkussen dat is gemaakt van biologische materialen zoals latex in plaats van de traditionele veren of synthetisch materiaal. Wanneer de hoofdkussens van synthetisch materiaal of polyester zijn gemaakt, kan het kriebelen om op te slapen en moeilijk schoon te maken zijn. Latex hoofdkussens zijn niet-giftig, gemakkelijk schoon te maken en kunnen onze ecologische voetafdruk verminderen.

Gebruik bedekkingen en kussenslopen van biologische materialen zoals bijvoorbeeld katoen of wol. Was de lakens regelmatig, minstens één keer per week, in warm water van meer dan 54° Celsius.

Beheers de vochtigheid

Mijten, schimmels en meeldauw gedijen goed op warme plaatsen met een hoog vochtgehalte in de lucht. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 30% en 50%. Er zijn veel producten op de markt zoals luchtbevochtigers en ontvochtigers om de vochtigheid in de lucht te reguleren. Een hygrometer kan de vochtigheid in de lucht meten en sommige luchtbevochtigers en ontvochtigers hebben ingebouwde hygrometers, die vervolgens de niveaus dienovereenkomstig aanpassen om het vereiste vochtniveau te behouden. Hier zijn enkele van de beste luchtbevochtigers en ontvochtigers die er momenteel op de markt zijn.

milieubewust leven

De beste kamerplanten voor allergieën

Niet alleen zien ze er fris en gezond uit, maar in 1989 is door NASA bewezen dat kamerplanten veel giftige chemicaliën uit onze binnenlucht kunnen verwijderen. Uit het uitgevoerde onderzoek bleek zelfs dat één kamerplant de luchtkwaliteit met 25% in een kamer van 4m x 5m verbeterde. Twee planten verbeterden de luchtkwaliteit met 75% en het ideale aantal planten voor een kamer van dit formaat was 10. Hier zijn enkele plantensuggesties om je op weg te helpen:

  • Lepelplant (Spathiphyllum)
  • Bloemistenchrysant (Chrysanthemum grandiflorum)
  • Duivelsklimop (Epipremnum aureum)
  • Drakenbloedboom (Dracaena reflexa)
  • Vrouwentong (Sansevieria trifasciata)
  • Spinplant (Chlorophytum comosum)
  • Goudpalm (Chrysalidocarpus lutescens)

 

Bekijk onze matrassen op de allergie pagina!

 

Koop nu je Una Matras

 

Houd het huis schoon 

Door de slaapkamer en het huis schoon te houden, zorg je niet alleen voor een betere omgeving voor jezelf en jouw dierbaren, maar bied je ook allergenen minder kans om zich te verbergen. Stofzuig regelmatig met een HEPA-filter en veeg de meubels met een vochtige doek en een reinigingsoplossing af. Gebruik een niet-giftige reinigingsoplossing om de chemicaliën in de lucht te verminderen of gebruik natuurlijke reinigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld citroen, zuiveringszout of azijn.

Het verminderen van rommel kan ook bijdragen aan een gezondere omgeving. Hoe meer spullen je op de vloer en op het aanrechtblad hebt liggen, hoe meer stof het verzamelt als het niet wordt schoongemaakt. Boeken, tijdschriften en kleding dragen allemaal bij aan het verzamelen van stof waardoor het moeilijker wordt om het huis schoon te houden.

Geen huisdieren toegestaan

Hoe veel we ook van onze harige familieleden houden, ze zullen ook van je houden als ze niet in jouw slaapkamer mogen slapen.

Gezond (t)huis, gezond leven

Geschat wordt dat tot 20% van de mensen met een allergische aandoening leeft. Nu een groter deel van de wereldbevolking ofwel door de lockdown vanuit huis moet werken of er voor kiest om op afstand te werken, is de behoefte aan een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis en een allergievrije slaapkamer steeds belangrijker geworden. Bescherm jezelf en jouw dierbaren en blijf veilig!

Sluit je dus aan bij de Una familie en bekijk vandaag nog ons assortiment van anti-allergie matrassen, hoofdkussen en matrastoppers!

milieubewust leven