Latex kussens

Wij krijgen veel verschillende vragen over natuurlatex hoofdkussens. Alles van ‘Wat is een latex hoofdkussen?’ tot ‘Hoe maak je een latex hoofdkussen eigenlijk schoon?’

Met zoveel vragen dachten we dat het zinvol zou zijn om een handleiding te maken voor alles wat met latex hoofdkussens te maken heeft. Laten we dus snel beginnen en al jouw vragen beantwoorden. Als jij jouw vraag hier niet beantwoord ziet, kun je altijd door hier te klikken contact met ons opnemen.

 

Wat is een latex kussen?

latex pillows uk

Simpel gezegd is een latex kussen is een natuurlijk kussen dat gemaakt is van natuurlatex vlokken in plaats van de traditionele veren of onnatuurlijke, synthetische materialen.

Wist jij dat het gebruik van natuurlatex als productiemateriaal al honderden jaren bestaat? Daarom weten we dat het voor 99% niet-giftig voor mensen is omdat de veiligheid ervan al gedurende vele eeuwen is bewezen.

“…de veiligheid ervan is al gedurende vele eeuwen bewezen…”

Technisch gezien is natuurlatex een colloïdale suspensie van zeer kleine polymeerdeeltjes in water. Het polymeer wordt uit de rubberboom (Hevea brasilienesis) gewonnen in de vorm van sap, wat de beschermende vloeistof is die zich onder de schors bevindt.

De troebelwitte vloeistof kan worden opgevangen door een strook schors van de boom af te snijden en het sap in een opvangbak te laten wegvloeien. Deze manier van verzamelen is echter al honderden jaren hetzelfde. In feite gaat het gebruik van latex als productiemateriaal helemaal terug tot aan de tijd van Christopher Columbus. De legende gaat dat toen de beroemde ontdekkingsreiziger Haïti voor het eerst bezocht, hij opmerkte dat de lokale bevolking vaak speelde met een stuiterende bal gemaakt van het gom van een lokale boom. Natuurlijk nam hij het product mee terug naar Europa en daar vanuit begon het gebruik van latex op wereldwijde schaal.

Een paar decennia later ontdekte Joseph Priestly, een Engelse chemicus, in 1770 dat hij met dit nieuwe gestolde rubberproduct potloodmarkeringen kon ‘wissen’. Omdat het de potloodstrepen van papier ‘wegwreef’, gaf hij het de naam ‘rubber’. Vanaf dat moment werden er stukjes rubber als gummetjes verkocht.

Eind negentiende eeuw patenteerde een Schot een kledingstuk, dat van zowel rubber als van stof was gemaakt. Zo werd de regenjas geboren (en werd het leven in het regenachtige Schotland een stukje draaglijker).

In dezelfde periode begon een Britse koetsier rubber in hele kleine ‘reepjes’ te snijden en bijgevolg ontstonden de elastiekjes. Vooruitgang is geweldig, toch?

Misschien was de belangrijkste ontdekking echter wel afkomstig van Charles Goodyear, die in 1844 zwavel met rubber combineerde en zo het proces van ‘vulkanisatie’ ontdekte. Deze ontdekking bracht de bandenindustrie, zoals we die nu kennen, voort.

Wij leven nu in de 21e eeuw en hebben de beschikking over allerlei alledaagse voorwerpen zoals bijvoorbeeld natuurlijke hoofdkussens, die zijn gemaakt van natuurlatex.

Traditioneel werden kussens altijd gemaakt van veren en dons, maar dit proces kan een kussen creëren dat jeukt of te ongelijkmatig is om lekker op te slapen. Bij sommige mensen kan het zelfs een allergische reactie veroorzaken. Het is ook niet erg ecologisch om dieren voor dit doel te fokken. Zeker niet als Moeder Natuur voor een betere oplossing kan zorgen.

“…Moeder Natuur kan voor een betere oplossing zorgen…”

Moderne kussens kunnen ook worden gemaakt van synthetische materialen zoals bijvoorbeeld polyester, maar deze productiemethode vereist het gebruik van petroleum. Zoals we allemaal weten, is dit niet erg ecologisch en ook niet het beste om gedurende lange tijd dicht bij je huid te hebben (zoals bijvoorbeeld wanneer je slaapt).

Synthetische materialen kunnen bij sommige mensen met een gevoelige huid overmatig zweten of zelfs huiduitslag veroorzaken. Synthetische materialen kunnen ook gedurende langere tijd voor nare ontgassing zorgen. Het is veilig om te zeggen dat we niet hoeven uit te leggen waarom het maken van plastic slecht voor het milieu is.

Dit is waar natuurlatex kussens om de hoek komen kijken omdat die de perfecte balans van een niet-giftig, betrouwbaar en veilig materiaal hebben, dat ook nog eens ecologisch te produceren is. Het is gemakkelijk schoon te maken en gaat tientallen jaren mee. Het is eigenlijk een wonder dat we niet veel langer geleden hebben ontdekt dat latex voor het maken van kussens werd gebruikt, want het is echt het perfecte materiaal om natuurlijke kussens van te maken.

Het Una hoofdkussen is gemaakt van duizenden zachte, biologische latexvlokjes. Het Una kussen wordt altijd ecologisch geproduceerd en heeft certificaten van zowel de Global Organic Latex Standard, de Global Organic Textile Standard als de Control Union of Fair Choice.

 

Hoe maak je een latex hoofdkussen schoon?

how to clean a latex pillow

 

Kun je een latex hoofdkussen schoonmaken? Wij horen deze vraag vaak en wij zijn verheugd om te kunnen zeggen “Ja, dat kan”. 

 

Het is een eenvoudig proces, maar er zijn wel enkele dingen waarop je moet letten. Wij hebben hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet.

 

Tips voor het reinigen van jouw biologische latex hoofdkussen van Una:

 

 • De buitenhoes is gemaakt van biologisch katoen – dus alleen koud water en wol was programma gebruiken.
 • Reinig het schuimrubber uitsluitend met een mild schoonmaakmiddel en lauwwarm water.
 • Stofzuig het schuimrubber af en toe.
 • Na het reinigen bij kamertemperatuur aan de lucht laten drogen.
 • Lucht regelmatig de schuimrubberen binnenkant van jouw natuurlijke kussen door de buitenhoes te verwijderen.
 • Houd het schuimrubber uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
 • Was de buitenhoes niet in de wasmachine – alleen handwas.
 • Was het schuimrubber niet met de hand of in de wasmachine.
 • Probeer het schuimrubber niet te drogen met een warmtebron of in een droogtrommel.
 • Het schuimrubber mag niet chemisch worden gereinigd.

 

Als je nog meer tips nodig hebt over het onderhoud van jouw latex Una kussen, kun je door hier te klikken contact met ons opnemen.

 

Zijn latex hoofdkussens veilig?

Zoals we al eerder hebben besproken, is bewezen dat ‘latex rubber’, gemaakt van het sap van de Hevea brasilienesis rubberboom, al gedurende vele eeuwen veilig is om te gebruiken.

In tegenstelling tot synthetische polyester- en kunststofvezels heeft latex rubber een bewezen staat van dienst als product dat niet giftig is voor mensen. Duizenden verschillende producten, die in nauw contact komen met de menselijke huid, zijn gemaakt van latex. Het wordt over de hele wereld in massa vervaardigd om items te maken zoals rubberen handschoenen, medische apparatuur, voedselveilige slangen, kleding en de lijst gaat maar door.

In tegenstelling tot vogelveren of -dons (de traditionele materialen voor de vulling van hoofdkussens) is latex rubber vooral op industriële schaal ook veel ecologischer te produceren. Het is ook gemakkelijker te verzorgen en gaat veel langer mee dan veren of dons.

Una kussens zijn gemaakt van versnipperde biologische latex. De latex zelf is afkomstig van duurzame bronnen en is gecertificeerd door de Global Organic Latex Standard (GOLS). GOLS stelt specifieke eisen waaraan latex producten, die gemaakt zijn van biologische grondstoffen, aan moeten voldoen.

De norm behandelt criteria voor natuurlijk rubber van gecertificeerde biologische plantages (USDA, NOP of EU) dat in productie-eenheden wordt verwerkt. Om in aanmerking te kunnen komen voor een certificering van GOLS, moet een product meer dan 95% gecertificeerde biologische grondstoffen bevatten.

 

Zijn latex hoofdkussens goed bij nekpijn?

 

Are latex pillows good for neck pain?

 

Kortom, ja dat zijn ze zeker! Met een Una hoofdkussen kun je eenvoudig door één van de twee binnenkussens toe te voegen of te verwijderen de hoogte en de stevigheid aanpassen.

De twee binnenkussens hebben namelijk iets verschillende diktes. Hierdoor heb je dus eigenlijk drie verschillende opties voor de hardheid en de hoogte. Een ander groot voordeel is dat als je ervoor kiest om op slechts één binnenkussen te slapen, je technisch gezien een prima tweede natuurlijk kussen hebt.

“…De twee binnenkussens hebben namelijk iets verschillende diktes. Hierdoor heb je voor de hardheid en de hoogte drie verschillende opties…”

Of je nu een zij-, buik- of rugslaper bent, de latex vlokken van het Una Kussen vormen zich naar de vorm van jouw nek en hoofd. Duizenden latex vlokken zorgen voor de perfecte balans tussen zacht en ondersteunend en omdat ze ademend zijn, wordt het ‘s nachts nooit te warm.

We zijn er zo zeker van dat jij het geweldig zult vinden, dat wij voor al onze kussens een gratis periode van 100 nachten proefslapen aanbieden.

 

Zijn latex hoofdkussens geschikt voor mensen met allergieën?

 

are latex pillows good for allergies?

 

In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk dat iemand allergisch voor latex is. De meeste mensen weten al of ze deze allergie hebben, aangezien deze bij minder dan 5% van de mensen voorkomt.

Het schuimrubberen binnenwerk van de Una kussens is van GOLS-gecertificeerde biologische latex vlokken gemaakt.

De hoezen van de Una kussens zijn van GOTS-gecertificeerde biologische stof gemaakt en bestaan voor 100% uit biologische katoen. Het is niet giftig en volledig ademend. Alle hoezen worden ook met een premium ritssluiting van YKK geleverd.

 

 

Zijn de hoofdkussens van niet-giftige latex gemaakt?

Latex Una kussens zijn 100% niet-giftig. Het is bewezen dat latex niet giftig is door de eeuwenlange productie van producten, die in nauw contact staan met de menselijke huid, zoals bijvoorbeeld rubberen handschoenen, medische apparatuur, slangen van voedingskwaliteit, anticonceptieproducten enz. 

 

Wat is een talalay latex hoofdkussen?

Talalay latex is één van de meest luxueuze matrasmaterialen, die er op de markt zijn. Het is niet alleen drukverlagend en buitengewoon comfortabel, maar het is ook nog eens een natuurlijk product dat echt elke cent waard is.

Talalay latex is een soort natuurlijke latex, die door de open celstructuur zeer ademend is en een uitstekende keuze is voor mensen, die de neiging hebben om warm te slapen. Het staat erom bekend om terwijl je op jouw zij slaapt de heupen en schouders zachtjes te wiegen. Maar natuurlijk kan elk type slaper profiteren van Talalay.

Omdat Talalay een natuurlijke latex is, geeft het geen agressieve chemicaliën af. Talalay latex is een natuurlijk materiaal, dat is afgeleid van het sap dat is geoogst van rubberbomen, terwijl traagschuim een chemisch vervaardigd, door de mens gemaakt, product is. Talalay is een gezond, milieuvriendelijk matrasmateriaal dat geen concessies doet aan comfort. Als gezondheid en materiaalzuiverheid belangrijk voor jou zijn, raden wij je ten zeerste aan om te kiezen voor een natuurlatex matras of een topper van natuurlijke latex.

Hoewel zowel Talalay latex als traagschuim drukpuntontlasting bieden, zijn er tussen deze twee soorten matraskernen wel enkele grote verschillen. Traagschuim is in het begin comfortabel, maar het is de chemische reactie tussen jouw lichaamswarmte en het schuim waardoor het zich aanpast aan de rondingen van jouw lichaam. Niet alleen bestaat de kans dat je, terwijl je probeert te slapen, je oververhit voelt maar uiteindelijk kan traagschuim het moeilijk hebben om terug te veren, wat leidt tot kuilen in het biologische matras en doorzakken op plaatsen van langdurige drukpuntverlichting.

 

Hoe lang gaan latex hoofdkussens mee?

Natuurlijke latex staat bekend als een ongelooflijk duurzaam materiaal, dat tientallen jaren of zelfs wel eeuwen kan meegaan. Op archeologische vindplaatsen in Midden-Amerika hebben ze zelfs latex artefacten opgegraven, die dateren uit de 17e eeuw.

 “…Op archeologische vindplaatsen in Midden-Amerika hebben ze latex artefacten opgegraven, die dateren uit de 17e eeuw…”

We denken niet dat je zo lang een latex kussen nodig zult hebben, maar alle Una kussens worden geleverd met een garantie van vijf jaar tegen fabricage- of materiaalfouten, voor het zeldzame geval dat er iets mis zou gaan.

Voor meer informatie over de garanties van het Una kussen en voor een latex kussen aanbieding kun je hier klikken.

 

Wat is het beste latex hoofdkussen om te kopen?

Natuurlijk zouden we ons eigen Una kussen moeten noemen, maar afgezien hiervan geven we je een goede checklist met functies, die je kunt vinden in een latex hoofdkussen van goede kwaliteit:

 • Ademende binnenkant en hoes
 • Aanpasbaar comfortsysteem
 • Een jarenlange garantie
 • CO2-neutraal en ethisch verantwoord
 • Een ritssluiting van goede kwaliteit, zoals een YKK-ritssluiting
 • Gemaakt van biologisch gecertificeerde materialen
 • Vrij van microplastics of aardolieproducten

Misschien wil je ook wel ons geweldig blog over ‘Hoe je het beste hoofdkussen voor jou kiest’ lezen.

 

Waar kan ik latex hoofdkussens kopen?

Neem door hier te klikken eens een kijkje bij het Una kussen en de latex kussen aanbieding.

 

Heeft Una kussen echt een periode van 100 nachten proefslapen?

Dat hebben ze zeker! 100 nachten zonder enig risico om te bekijken of dit het juiste natuurlijk kussen voor jou is.

Als je om wat voor reden dan ook niet tevreden bent met jouw Una Pillow™, kun je deze retourneren. Bewaar jouw originele aankoopbewijs en neem contact met ons op om ons te laten weten dat je het terugstuurt.

Het retourproces kan niet eenvoudiger zijn. Het is zo eenvoudig als 1, 2, 3:

 • Regel het ophalen:

Log gewoon in op jouw account en geef jouw retourzending door.

 • Het item wordt opgehaald:

Kies gewoon een doordeweekse dag die jou uitkomt.

 • Wij betalen het volledige aankoopbedrag terug:

Op jouw oorspronkelijke betaalmethode betalen wij het volledige aankoopbedrag terug en het geretourneerde artikel wordt gerecycleerd of aan een goed doel geschonken.

Voor meer informatie over retourzendingen en terugbetalingen, klik je hier.

 

Worden latex hoofdkussens geleverd met een garantie?

Het is bekend dat latex een ongelooflijk duurzaam materiaal is. Het kan tientallen jaren of zelfs wel eeuwen meegaan.

Alle Una hoofdkussens worden met een garantie van vijf jaar op fabricage- of materiaalfouten geleverd. De ritssluiting van de hoes is een premium YKK-ritssluiting die, als je iets van ritssluitingen weet, ongeveer de beste op de markt zijn.

Voor meer informatie over de garanties van het Una kussen klik je hier.

Dus tot slot…

Wij hopen dat je meer te weten bent gekomen over de interessante geschiedenis van latex en het gebruik ervan in veel industriële toepassingen. Wij hopen ook dat we in dit blog al jouw vragen hebben kunnen beantwoorden. Maar als je nog vragen over latex hoofdkussens of matrassen hebt of op zoek bent naar een latex kussen aanbieding kun je door hier te klikken contact met ons opnemen.

Voor meer informatie over de garanties van Una Pillow™ en onze 100 nachten proefslapen, klik je hier.