Duurzaam leven

Het algemene bewustzijn over duurzaam leven is de afgelopen decennia enorm toegenomen omdat mensen zich steeds meer zorgen maken over het effect dat onze acties hebben op de planeet. Leven in een tijd waarin klimaatverandering, het verminderen van koolstofemissies en het behoud van ons toch al beschadigde milieu hoog op de agenda van iedereen met een greintje morele en sociale verantwoordelijkheid staan, is er een sterke toename van vormen van duurzaam leven en zinvolle manieren voor mensen om een individuele verandering ten goede te maken.

Milieuvriendelijk wonen kan zowel op grote als op kleine schaal op veel manieren gestalte krijgen. Van stemmen in regeringen, die milieuvriendelijk beleid promoten, tot weloverwogen beslissingen nemen over hoe je op een duurzame manier jouw dagelijkse leven kunt leiden, er zijn tal van manieren waarop je kunt bijdragen aan het creëren van een milieuvriendelijke samenleving.

 

Wat betekent duurzaam?

De term duurzaam betekent simpelweg een product, praktijk of principe dat wordt beschouwd als als niet schadelijk voor het milieu. Duurzaam leven betekent dat producten, die zijn gemaakt met behulp van hulpbronnen zoals water en energie, waar mogelijk efficiënt en spaarzaam worden gekocht. Het betekent dat we ons houden aan praktijken, waarbij we bewust onze hulpbronnen gebruiken en die niet bijdragen aan de vervuiling van land, water of lucht.

‘Duurzaam’, ‘omgevingsvriendelijk’ en ‘aardevriendelijk’ betekenen allemaal in wezen hetzelfde, maar hoeven niet noodzakelijk te worden verward met iets dat als ‘groen’ wordt beschouwd. ‘Groen’ is een wat meer informele term, maar betekent niet altijd dat er milieuvriendelijke praktijken zijn gebruikt bij het maken van een product.

 

Hoe leef je een duurzame levensstijl?

milieubewust leven

Duurzaam leven heeft niet alleen te maken met consumeren en wat je koopt, het heeft ook veel te maken met je gewoontes in het dagelijks leven. Er zijn een heleboel dingen, die je zou kunnen doen, om ervoor te zorgen dat jouw levensstijl milieuvriendelijker wordt en soms is het zo klein als ervoor te zorgen dat de lichten worden uitgeschakeld als er niemand in de kamer is.

Hier zijn vijf snelle en gemakkelijke tips voor milieuvriendelijk wonen die in jouw dagelijks leven kunnen worden toegepast zonder echt teveel te hoeven veranderen; het belangrijkste is om je bewust te zijn van de impact van je acties:

 

  • Schakel jouw elektronica uit als je ze niet gebruikt. Dit lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar meer specifiek bedoelen we hier: schakel jouw apparaten uit, in plaats van ze aangesloten te laten en op stand-by te laten staan. Door die extra stap te nemen en de televisie aan de muur uit te schakelen, verklein je niet alleen jouw ecologische voetafdruk, maar bespaart je op de lange termijn ook een beetje geld.
  • Verspil geen voedsel. In de VS toonde een onderzoek van USDA aan dat 30-40% van de voedselvoorzieningsketen als afval eindigde. In Canada werd geschat dat een gemiddeld persoon zou bijdragen aan 85kg voedselverspilling per jaar. Als deze statistieken gek, wild of bizar klinken, komt dat omdat ze dat ook zijn. Maar we zijn niet beter hier in het VK. Geschat wordt dat voedselverspilling in het VK per jaar bijdraagt aan meer dan 25 miljoen ton aan broeikasgasemissies. Daarom is het zo belangrijk om onze voedselverspilling zoveel mogelijk te verminderen. Maak alleen wat je nodig hebt en ga voor het avondeten voordat je eraan denkt om iets nieuws te koken. Evenzo, als je iets achter in de koelkast ziet dat eruitziet alsof het naar buiten zou kunnen komen, probeer dan te kijken of je er wat aan kunt hebben voordat het afgaat.
  • Hergebruik en herbestem goederen. Hoewel recycling een andere voor de hand liggende manier is om bij te dragen aan een milieuvriendelijke levensstijl, is hergebruik en hergebruik een nog betere manier om afval te verminderen. In plaats van een hele nieuwe set glaswerk te kopen, kun je jouw lege potten schoonmaken, het etiket eraf halen met warm zeepachtig water en ze in huis hebben. Nogmaals, het verkleint niet alleen jouw ecologische voetafdruk, maar het is ook vrij licht voor de portemonnee.
  • Schakel over op LED-gloeilampen. Als je nog geen LED-lampen gebruikt, is er geen tijd om te beginnen zoals nu. LED-lampen zijn efficiënter in het vermogen dat ze gebruiken, geven minder warmte en meer licht af. LED verbruikt ongeveer 85% minder elektriciteit in vergelijking met conventionele verlichting, dus zorg ervoor dat je de volgende keer dat een lamp uitgaat goed nadenkt. De gloeilampen zelf zijn misschien duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld en ben je bewust van het milieu.
  • Stop met het gebruik van plastic. Oké, deze is wat moeilijker te implementeren in het dagelijks leven, maar hoewel stoppen met het gebruik van plastic misschien niet voor iedereen mogelijk is (vooral op financieel niveau), is het zoveel mogelijk verminderen van het gebruik van plastic één van de beste manieren waarop je je kunt aanpassen aan een duurzame manier van leven. In plaats van flessenwater te kopen, koop je een roestvrijstalen herbruikbare fles. Gebruik canvas boodschappentassen in plaats van plastic tassen voor eenmalig gebruik. Zelfs als het om eten gaat, is het gebruik van stoffen wikkels een duurzamer alternatief voor huishoudfolie.

 

Dit zijn slechts enkele milieuvriendelijke ideeën om je op weg te helpen, maar er is een overvloed aan manieren waarop je bewust kunt beginnen om te werken aan een milieuvriendelijke levensstijl.

Alles weten over Una Matras

 

Lees meer

 

Milieuvriendelijk leven in Nederland

Hoewel milieuvriendelijk wonen in het algemeen in Nederland in opkomst is, is er nog veel werk aan de winkel. In een onderzoek in opdracht van de Europese Unie werden 28 Europese landen beoordeeld en hun houding en kosten ten aanzien van een milieuvriendelijk land te zijn. Nederland stond op de 18e plaats van de 28 gecontroleerde landen. Niet bepaald de schone, groene afwerking waarop je zou hopen.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Hoewel Nederland misschien niet de meest milieuvriendelijke plek is om te wonen, zijn er in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland of Scandinavië hier nog tal van manieren om duurzamer te leven. Naast individuele schakelaars, waaronder enkele van de hierboven genoemde ideeën, onderneemt de natie als geheel op zijn minst ook stappen (hoe klein ook) om duurzaam leven aan te moedigen.

Sinds vorig jaar zijn plastic rietjes door het hele land verboden om te voorkomen dat ze nog meer bijdragen aan de 8 miljoen ton plastic die de oceaan elk jaar vervuilt. Door de stijgende populariteit van herbruikbare artikelen is er een piek in de aankopen van zaken zoals bewaarbekers, die helpen voorkomen dat afval wordt veroorzaakt door het gebruik van wegwerpverpakkingen. Ze zijn nu zo populair geworden dat elk bedrijf zijn eigen koffiebekers kan krijgen en je kunt zelfs je eigen bekers ontwerpen. Met stijlvolle ontwerpen en variëteiten, maken kleine dingen zoals het krijgen van een bewaarbeker de overgang naar een duurzamer leven een beetje interessanter.

duurzame auto's maar ook duurzame matrassen

Zelfs het gebruik van elektrische auto’s wint langzaamaan aan grip waarbij het, zij het relatief kleine aantal elektrische auto’s op onze wegen, tussen 2012 en 2018 met meer dan 300% is toegenomen. De overheid geeft zelfs subsidies om de aanschaf van een elektrische auto te subsidiëren en terwijl het gebruik van milieuvriendelijk openbaar vervoer de beste manier is om de CO2-uitstoot op onze wegen te verminderen, zijn elektrische auto’s zeker een betere optie dan traditionele auto’s.

 

Voordelen van leven en liefhebben van de planeet

Naast het overduidelijke en overkoepelende voordeel van vriendelijk zijn voor onze planeet, zijn er talloze andere voordelen aan een milieuvriendelijke manier van leven. Bovendien is een duurzamere levensstijl niet alleen gezond voor de planeet, het kan ook gunstig voor jouw eigen persoonlijke gezondheid zijn.

Zoals al eerder vermeld, is de CO2-uitstoot van auto’s die van en naar het werk pendelen, vaak met slechts één inzittende in de auto, één van de grootste vervuilende factoren voor de planeet. Lopen of fietsen naar het werk kan jouw ecologische voetafdruk drastisch verminderen, terwijl je tegelijkertijd een uitlaatklep krijgt om te sporten, calorieën te verbranden en om buiten te zijn. En het is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid – onderzoeken hebben ook aangetoond dat fietsen naar je werk je stressniveau aan het begin van de dag aanzienlijk kan verminderen, waardoor je humeur en je algehele productiviteit verbetert. Het is goed voor jou en het is goed voor de planeet – in feite een echte win-win situatie dus.

 

Bovendien zal meer neigen naar een groen dieet altijd gunstiger zijn voor jouw gezondheid en natuurlijk ook voor de planeet. Hoewel het nemen van een volledig veganistisch dieet idealiter de meest milieuvriendelijke optie zou zijn, zijn er kleinere stappen die je kunt nemen die toch een grote bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

 

Het schrappen van rood vlees uit jouw dieet kan een lange weg banen naar een milieuvriendelijke levensstijl. Runderen produceren veel meer methaangassen dan andere dieren, zoals varkens of pluimvee en hebben ook veel meer graan nodig om te worden gevoed. Het vervangen van rood vlees voor gevogelte of plantaardige eiwitten verkleint niet alleen jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk, maar vermindert ook het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker die vaak kunnen worden gecompenseerd door de overconsumptie van rood vlees.

 

Hoe te leven met een beperkt budget

Een veel voorkomende misvatting is dat om milieuvriendelijk te kunnen leven, je veel geld moet hebben. Hoewel dit het geval kan zijn met sommige luxe voedingsmiddelen en producten, kan een milieuvriendelijke levensstijl met een beperkt budget vrij eenvoudig worden gedaan.

Biologisch voedsel kan vaak als duurder worden aangemerkt, waarbij producten zoals tofu en haver- of amandelmelk duurder zijn dan hun reguliere tegenhangers. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het belangrijkste is als we een milieuvriendelijke levensstijl leiden dat we ons bewust zijn van wat we eten, waar het voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Zelfs als je iets relatief onschadelijks eet, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel, heeft hij als hij de halve wereld heeft moeten reizen om bij jou te komen, waarschijnlijk een behoorlijk grote ecologische voetafdruk. Als reactie daarop is het altijd het beste om, waar mogelijk, lokaal te kopen en het is vaak goedkoper om je groenten en fruit bij de plaatselijke winkel te kopen dan bij de grotere supermarkten.

 

Bovendien heeft het kopen van tweedehands vintage en retro goederen, in plaats van ze gloednieuw te kopen, vaak een heleboel voordelen. Om te beginnen neem je het afval van iemand anders mee en maakt er jouw eigen schat van, zodat je ervoor zorgt dat afval tot een minimum wordt beperkt en niets op een stortplaats hoeft te worden gegooid. En als het tweedehands is, betaal je meestal een fractie van de prijs, vooral als het om elektronische goederen gaat. Bovendien zijn tweedehands goederen meestal een stuk zeldzamer, dus ze hebben wat meer sentimentele waarde als je weet dat jij de enige van je vrienden bent, die er een heeft.

 

Wat voor soort producten kan ik kopen?

Soms kun je echter geen tweedehands kopen of wil je dat gewoon niet. Niemand is op zoek naar tweedehands ondergoed of een gebruikte tandenborstel, dus voor veel producten die je nieuw moet kopen, is het belangrijk om je onderzoek te doen naar hoe het product wordt gemaakt.

 

Ethisch geproduceerde goederen zijn echt een must, evenals ervoor zorgen dat de gebruikte materialen op een milieuvriendelijke manier zijn vervaardigd. Het vermijden van kunststoffen, zoals eerder vermeld, is altijd een goede plek om te beginnen, net als het vermijden van alles op basis van aardolie of gecreëerd door het gebruik van fossiele brandstoffen. Het komt vrij vaak voor dat bedrijven zeggen dat hun product ‘groen’ of ‘natuurlijk’ is, maar deze woorden kunnen nogal vaag zijn om erachter te komen of iets echt duurzaam is. Het is dus belangrijk om de certificeringen en de labels op de producten die je koopt te bekijken om de milieuvriendelijkheid te garanderen en om te controleren of het bedrijf dat er niet alleen voor de show op zet.

 

Kan mijn slaapkamer ook duurzaam zijn?

Ja! Er zijn enkele voor de hand liggende manieren die we eerder hebben genoemd, zoals het gebruik van LED-lampen, het uitschakelen van apparaten en het hergebruiken en hergebruiken van goederen. Maar meestal is het belangrijkste onderdeel van elke slaapkamer, nou ja, een bed. Maar milieuvriendelijke matrassen zijn soms wel moeilijk te vinden.

De meeste matrassen, die je zult vinden, bevatten een verscheidenheid aan chemicaliën – polyurethaanschuim op basis van petroleum, giftige brandvertragers, vervelende pesticiden en andere gevaarlijke chemicaliën. Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ze kunnen ook vooral voor jonge kinderen en zuigelingen behoorlijk ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben als je er gedurende langere tijd consequent mee in contact komt. Onze lichaamswarmte kan de afgifte van schadelijke gasvormige chemicaliën uit het polyurethaanschuim verhogen, wat irritatie, hoesten, niezen of mogelijk zelfs schade aan de organen kan veroorzaken.

Daarom heeft unamatras.nl het assortiment van Una Organic™ matrassen. Elke matras is volgens alleen de hoogste milieuonafhankelijk gecertificeerde normen handgemaakt en van alleen de beste biologisch gecertificeerde natuurlijke materialen. De latex is getapt van Hevea-bomen, terwijl de buitenste laag is gemaakt van biologisch katoen en wol. Met een negatieve klimaatvoetafdruk kun je gerust zijn, wetende dat je slaapt op een product dat zowel gunstig is voor jouw gezondheid als voor de gezondheid van de planeet. Bekijk HIER ons assortiment matrassen, kussens en toppers.