Technologie speelt een belangrijke rol in ons leven. Even snel Instagram bekijken en vervolgens de wekker zetten – dat herkennen we allemaal, toch! Niet alleen ’s avonds, want we worden bijna voortdurend geconfronteerd met schermen en met andere technologie. Zakagenda’s en horloges? We hebben allemaal onze gadget ‘Die alles kan’ – de mobiele telefoon – dus waarom zou je je druk maken?

“De invloed, die de technologie op ons leven heeft, is altijd aanwezig maar we kunnen niet gemakkelijk inschatten welke effecten dat op ons heeft.”

Zeker, technologie in het algemeen heeft een enorm negatieve impact op ons welzijn en op onze gezondheid. Het is beslist geen toeval dat het tempo van de toename van depressies en burn-outs een onverwacht hoog niveau heeft bereikt. Voldoende en regenererende slaap kan helpen om depressies te voorkomen, stress te verminderen en de concentratie te verbeteren.

Het is daarom belangrijker dan ooit om volledig te ontspannen en lang genoeg te slapen. Voor veel mensen is een lange en ontspannen slaap echter niet iets dat als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Dit is waar we weer volledig terug zijn bij waar we begonnen en wat de circkel rond maakt. We zijn zeker allemaal bekend met naar bed gaan en nog even e-mails checken, snel naar Facebook kijken of een film bekijken. Hoezeer wij er ook van kunnen genieten, het is contraproductief voor een gezonde slaap.

Door constant naar een scherm te staren, worden onze ogen geconfronteerd met een stroom van fotonen. Deze signaleren naar onze hersenen, dat we wakker moeten blijven en waardoor dus de productie van melatonine wordt tegengehouden. Dit is een belangrijk hormoon dat ons dag- en nachtritme regelt en onze tijdfuncties instelt. Hoewel we eigenlijk moe zijn, wordt ons lichaam misleid en kan het niet in een rustmodus gaan en wordt onze slaap dus verkort. Ons lichaam kan dan niet goed ontgiften en regenereren.

Natuurlijke routines zijn moeilijk te doorbreken, maar het wordt ten zeerste aanbevolen voor ieder van ons om dat te proberen in deze moderne en hectische wereld. Het menselijk lichaam produceert de meeste van onze melatoninen tussen 23.00 en 24.00 uur. Daarom zou men, als je in slaap wilt vallen en je gemakkelijker fit wilt voelen, idealiter na 21.00 uur niet meer naar een scherm moeten kijken of het nu een mobiele telefoon, televisie, tablet of wat dan ook is.

Nog meer lekker slapen? Bekijk de nieuwe biologische matrassen van Una matras!