De verkoop van Una, ’s werelds eerste biologische ‘matras in een doos’, gaat op 16 april van start

Het revolutionaire drie lagen systeem van het Una matras is vrij van de giftige chemicaliën die wel in veel traagschuimmatrassen worden aangetroffen en daarom kan, om het comfort te optimaliseren, de stevigheid worden gepersonaliseerd. Het kost ook maar ongeveer de helft van de prijs van vergelijkbare biologische matrassen.

Op dit moment is er geen enkel ander matras dat om het comfort te optimaliseren door de gebruiker kan worden aangepast. Maar hoe werkt het dan? Het Una matras bestaat uit drie lagen natuurlijk latexschuim: één stevige laag, één middelharde laag en één zachte laag en een hoes van biologische wol en katoen. De lagen kunnen, voordat de hoes gesloten wordt, in de volgorde die de gebruiker het prettigst vindt eenvoudig in de hoes worden gestapeld. Tot nu toe geven 8 van de 10 mensen, die het matras hebben geprobeerd, de voorkeur aan een stevige basis, een zachte middenlaag en een middelharde bovenste laag.
Eén van de grootste klachten, die mensen hebben over synthetische traagschuimmatrassen, is het gebrek aan het ademend vermogen, wat kan leiden tot warme en ongemakkelijke nachten. Elke laag van het Una matras is gemaakt van volledig natuurlijk latexschuim en ademt 80% beter. De hoes van biologische wol en katoen laat ook op natuurlijke wijze de lucht en het vocht circuleren. Het resultaat is een matras dat koel is in de zomer en warm in de winter, waardoor het makkelijker is om het hele jaar door goed te slapen.

Een ander probleem met de synthetische traagschuimmatrassen is het tijdsverloop tussen het wisselen van positie en de tijd dat het schuim zich weer aan de contouren van het lichaam aanpast: als je je omdraait moet je wachten totdat je matras weer de juiste vorm heeft aangenomen. Het Una matras heeft zeven speciale zones om de contouren van het lichaam te ondersteunen en omdat het gemaakt is van natuurlijke latex, kan het binnen enkele seconden opnieuw worden gevormd, waardoor het veel gemakkelijker is om tijdens de slaap te bewegen.
Er zijn ook belangrijke gezondheidsproblemen die je moet overwegen bij het kiezen van een matras. Debra Lynn Dadd, auteur en blogger, zegt: “Je brengt een derde van je leven in bed door. Als dingen zoals biologisch voedsel en natuurlijke schoonheidsproducten belangrijk voor je zijn, moet je je ook goed realiseren dat je in bed een grotere blootstelling aan giftige chemicaliën krijgt dan waar dan ook.”*

De meeste matrassen zijn gemaakt van polyurethaanschuim, wat een op petroleum gebaseerd materiaal is dat vluchtige organische stoffen (VOS) produceert, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit is de oorzaak van de krachtige chemische geur of de ‘ontgassing’ die optreedt wanneer de synthetische traagschuimmatrassen worden uitgepakt. De lijm, die het matras bij elkaar houdt, bevat ook vaak formaldehyde, terwijl de matrashoes vlamvertragende chemicaliën bevat en beiden zijn in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen**.
De meeste matrassen zijn gemaakt van polyurethaanschuim, een op petroleum gebaseerd materiaal dat vluchtige organische stoffen (VOS) produceert die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dit is de oorzaak van de krachtige chemische geur of ‘ontgassing’ die optreedt wanneer synthetische traagschuimmatrassen zijn uitgepakt. De lijmen die het matras bij elkaar houdt, bevat vaak formaldehyde, terwijl de matrashoes vlamvertragende chemicaliën bevat en beiden zijn in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen**.

Roger van Matten, de oprichter van Una matras, zegt: “Omdat zoveel matrassen gemaakt zijn van inferieure chemische schuimen en goedkope synthetische stoffen, wilden wij een betaalbaar biologische matras creëren dat zowel voor de mens als voor het milieu goed is. Door het eerste premium biologische ‘matras in een doos’, voor de helft van de prijs van de meeste biologische matrassen te maken, maken we het mogelijk dat meer mensen goed kunnen slapen en voor hun gezondheid en het milieu kunnen zorgen.”

Voor meer informatie over het biologische Una matras bezoek je: https://unamatras.nl/