Jouw hoofdkussen is een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust. Je legt er immers letterlijk je hoofd op te rusten en het kussen moet voldoende ondersteuning bieden. Hoewel je in je leven aardig wat jaren slaapt, blijven veel mensen toch te lang op hetzelfde hoofdkussen liggen. In deze blog geven we daarom antwoord op de vraag wanneer je nu precies je hoofdkussen moet vervangen.

Wat is de levensduur van een een latex hoofdkussen?

Afhankelijk van het gebruik gaat een latex hoofdkussen 4 tot 5 jaar mee. De reden dat een hoofdkussen minder lang meegaat dan een matras, is omdat een hoofdkussen relatief gezien meer gewicht moet dragen dan een matras. Een hoofdkussen draagt elke nacht namelijk zo’n 7 kg. Het is daarom gebruikelijk dat een hoofdkussen sneller vervangen moet worden dan een matras. 

Wanneer moet je een hoofdkussen vervangen?

Hoe vaak een hoofdkussen vervangen moet worden, hangt af van het gebruik. Het is echter aan te raden om een hoofdkussen te vervangen wanneer deze 4 tot 5 jaar oud is. Na deze periode verliest een latex hoofdkussen aan stevigheid en zal deze minder ondersteuning geven aan nek, hoofd en schouders. De hygiëne van het kussen is na verloop van tijd tevens minder optimaal vanwege transpiratie en ophoping van stof en vuil in het kussen. Dit kan zelfs leiden tot allergische klachten zoals jeukende ogen en een verstopte neus. Vervang daarom op tijd je hoofdkussen zodat je altijd een optimale ondersteuning en hygiëne biedt. 

Wilt u ook graag een goede nachtrust?

 

Koop nu je Una Hoofdkussen

 

Hoe kun je testen of jouw hoofdkussen vervangen moet worden?

Er zijn een paar manieren om te controleren of het tijd wordt om jouw hoofdkussen te vervangen. Dit zijn:

  • Test het volume van jouw kussen; voelt deze slap en inzakt? Dan is het tijd om jouw kussen te vervangen. Dit kun je tevens testen door het kussen plat op je hand te leggen. Wanneer deze slap gaat hangen, is het kussen versleten en aan vervanging toe.
  • Check of het kussen nog genoeg ondersteuning biedt. Voel je dat zich bobbels hebben gevormd in het kussen? Of is de verdeling van de vulling niet meer optimaal? Dan moet jouw hoofdkussen waarschijnlijk vervangen worden.

Andere tekenen dat jouw kussen vervangen moet worden

  • Na een nacht rusten heb je last van nek- schouder en/of rugklachten.
  • Na een nacht rusten wordt je vermoeid wakker.
  • Je moet je kussen regelmatig opkloppen om weer volume in je kussen te krijgen.
  • Je ziet vlekken of verkleuringen in het hoofdkussen die je er niet meer uit kunt wassen.
  • Je hebt last van klachten zoals droge of jeukende ogen of eczeem na het slapen.

Ervaar jij één of meer van deze klachten? Maak dan een afspraak met ons, wij adviseren je graag over een hoofdkussen dat bij jouw slaapgewoontes en lichaam past.