Gemiddeld spenderen we ongeveer een derde van ons leven op een matras. Het is dus belangrijk dat je een matras kiest dat bij je past en waar je de juiste lichaamsondersteuning van krijgt, voor een goede slaaphouding. Wil je weten hoe lang jouw matras mee gaat en wanneer het tijd wordt om deze te vervangen? Dat en meer lees je in deze blog.

Wat is de levensduur van een matras en wanneer moet ik deze vervangen?

Veel mensen vragen zich af wanneer en hoe vaak ze een nieuw matras moeten aanschaffen. De gemiddelde levensduur van een gewone matras is 5 tot 7 jaar. Na deze periode is het echt tijd om je matras te vervangen. Dit komt doordat je iedere dag op je matras slaapt, transpireert en druk op de matras uitoefent, waardoor deze inzakt en uiteindelijk onhygiënisch wordt. Dit voorkom je door je matras op tijd te vervangen. Een Una Matras is echter relatief duurder dan gewone matrassen, maar is wel op lange termijn een slimme investering. Dit komt doordat ze van betere kwaliteit zijn en langer meegaan.

Kies voor matrassen met een langere levensduur 

Door je matras regelmatig te onderhouden zul je er vele jaren plezier van hebben. Het is dan ook aan te raden om te investeren in een matras van 100% puur latex, zoals een Una Matras. Een Una Matras heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar, afhankelijk van het gebruik. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld koudschuim matrassen, die elke 5 tot 7 jaar vervangen moeten worden. Onze latex matrassen gaan dus veel langer mee dan ouderwetse matrassen en schelen je in de loop van de jaren veel geld.

Let bij de aanschaf van een matras tevens op merken die gebruik maken van incorrect marketingjargon, die claimen dat hun matrassen van alleen natuurlijke producten gemaakt zijn. Vaak bevatten deze matrassen alsnog toegevoegde chemicaliën of industriële toevoegingen. Schaf daarom alleen natuurlijke matrassen aan van fabrikanten die matrassen maken met een onafhankelijk, betrouwbaar certificaat. Een echt Una Matras zal namelijk tientallen jaren goed blijven en zijn vorm behouden zonder in te zakken. 

Waarom kiezen voor een Una Matras?

Op het eerste gezicht zijn matrassen gemaakt van polyurethaan, ook wel koudschuim matrassen genoemd, de goedkopere optie. Deze matrassen zijn echter gemaakt van mindere kwaliteit materialen en worden tevens in massaproductie geproduceerd. Bovendien verliezen deze matrassen snel hun vorm en elasticiteit na een paar jaren gebruik. Hierdoor moeten deze matrassen iedere 5 tot 7 jaar vervangen worden. Een Una Matras heeft daarentegen een dubbel zo lange levensduur (gemiddeld 20 jaar) en het materiaal blijft zijn vorm en stevigheid behouden. Bovendien zijn ze van 100% biologische en natuurlijke materialen gemaakt gemaakt zonder chemische toevoegingen, waardoor ze de gezondere keuze zijn voor een goede nachtrust.

Wilt u ook graag een goede nachtrust?

 

Koop nu je Una Matras

 

Verschilt het per persoon hoe lang een matras mee gaat?

Hoe lang een matras mee gaat, verschilt per persoon. Het hangt daarom van verschillende factoren af wanneer je een nieuw matras moet kopen hangt. Een matras van hoge kwaliteit gaat logischerwijs langer mee dan een matras van minder goede kwaliteit. Daarnaast zijn lichamelijke factoren van belang. Heb je bijvoorbeeld last van overgewicht? Dan oefent jouw lichaam een grotere druk op het matras uit wanneer je slaapt en zal deze eerder slijten. Transpireer je veel? Dan zal dit ook de levensduur van je matras beïnvloeden, doordat vocht in het matras intrekt.

Kan ik zelf iets doen om de levensduur van mijn Una Matras te verlengen?

Je matras goed onderhouden kan veel verschil maken in de levensduur van je matras. Zo scheelt het al als je regelmatig je matras omdraait en deze schoonmaakt. Je kunt hier ook een professioneel reinigingsbedrijf voor inschakelen.

Beeld van Latex matras natuurlatex

Hoe lang gaat een topmatras mee?

Een topmatras, ook wel topper genoemd, dient na verloop van tijd ook te worden vervangen. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe lang een matrastopper mee gaat. Hoe lang een topmatras meegaat, is onder andere afhankelijk van de vulling en het gebruik maar in de regel dient deze na 4 tot 8 jaar te worden vervangen. Net zoals bij een gewoon matras kan het al een hoop schelen als je jouw topmatras regelmatig omdraait, zodat de matras kan luchten. Door dit een keer per maand te doen verdeel je de druk over het matras en voorkom je kuilvorming.

Tekenen dat jouw topmatras vervangen moet worden

Is er sprake van kuilvorming in jouw topmatras? Dan is het tijd om naar een nieuwe te gaan kijken. Kuilvorming kan namelijk leiden tot nek- en rugklachten omdat deze door de kuilvorming onvoldoende ondersteuning biedt voor uw lichaam. Andere signalen zijn een muffe geur, vlekken in het matras en schimmelvorming. Bij schimmelvorming is het aan te raden om zo snel mogelijk een nieuw matras aan te schaffen omdat dit zeer slecht voor de gezondheid is. Vlekken en een nare geur kunnen er tevens op duiden dat zich teveel vuil en transpiratie heeft opgebouwd in uw matras, waardoor het tijd is voor een nieuwe.

Wanneer moet ik mijn lattenbodem vervangen?

Je matras is een van de belangrijkste onderdelen van jouw bed om comfortabel te kunnen slapen. Naast een matras is een lattenbodem ook niet geheel onbelangrijk. Dit vormt immers de basis waar jouw matras op ligt, dus deze moet ook vervangen worden wanneer deze begint te slijten. Gemiddeld is de levensduur van een lattenbodem 15 tot 20 jaar, daarna moet deze vervangen worden. Dit komt doordat de veerkracht en ondersteuning van een lattenbodem minder wordt als je hier vele jaren op geslapen hebt. Net zoals een matras kunnen de houten latten namelijk ook inzakken, waardoor deze niet meer bolvormig maar recht worden. Dit is een teken dat je lattenbodem vervangen moet worden.

Hoe weet ik wanneer ik een nieuw matras nodig heb?

Je kunt uit een aantal tekenen afleiden dat je een nieuw matras nodig hebt:

  • Je wordt wakker met stijfheid en pijn, voornamelijk in het rug- en schoudergebied. Dit is een indicator dat jouw matras niet meer zo ondersteunend is als dat hij vroeger was.
  • Je matras begint hobbelig aan te voelen en je merkt dat zich bobbels in het matras beginnen te vormen op het oppervlak van je matras.
  • Jouw matras begint door te hangen, en het latex begint zijn support en elasticiteit te verliezen.
  • Je begint astmatische of allergische klachten te ontwikkelen zoals ademhalingsklachten, jeuk aan de ogen, een verstopte neus of eczeem. Vooral als je gevoelig bent voor allergieën kan dit een duidelijke indicator zijn dat je matras vervangen moet worden. Dit wordt veroorzaakt doordat zich over een lange periode te veel stof of vuil heeft opgehoopt in je matras, waardoor je deze klachten krijgt.

Persoonlijk advies voor een nieuw matras

Wanneer één of meer van bovenstaande klachten zich voordoen, is het aan te raden om een nieuw matras aan gaat schaffen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon graag een nieuw matras wilt aanschaffen. Wat jouw reden ook is, wij geven je graag persoonlijk advies over jouw ideale matras. Neem contact met ons op voor een afspraak. Wil je graag een Una Matras proberen? Dat kan ook, je kunt namelijk 100 nachten proefslapen op onze matrassen!