Veel mensen kiezen de kleur voor hun slaapkamer zonder hierover veel na te denken en op basis van hoe ze zich op dat moment voelen. Wat soms een goede keuze lijkt, kan ook contra-productief zijn voor wat betreft onze behoeften om te kunnen regenereren. In wezen is het het beste om onderscheid te maken tussen harde kleuren en pasteltinten. Harde kleuren staan voor levendigheid en energie, die we niet nodig hebben als we slapen en eerder een verontrustend effect hebben. Zachtere kleuren daarentegen hebben een zachter en rustiger effect op ons. Bovendien geven ze een kamer het gevoel van een grotere ruimte – dus dubbele pluspunten!

Kleuren en hun effecten op ons lichaam

Rood symboliseert warmte, temperament en activiteit. Het is geladen met energie en is zo vaak verbonden met seksuele energie. Dat is de reden waarom mensen de kleur rood voor slaapkamers vaak leuk vinden. Het is echter raadzaam om in dit geval de kleur spaarzaam en in slechts sommige aspecten van de kamer te gebruiken en niet alle muren ermee te beschilderen. Anders zou het te overweldigend kunnen zijn voor onze wereld van dromen.

Geel/oranje symboliseert vreugde, plezier en geluk. Als je elke ochtend met een lekker warm gevoel wakker wilt worden, dan is dit een goede keuze. Toch zou het geen te sterke toon moeten hebben als je er het maximale uit wilt halen. Een schakering van abrikoos of een bleek lichtgeel zou ideaal en geschikt zijn. Paars is verbonden met vrouwelijkheid, intuïtie en bovennatuurlijke krachten. Een lichte lavendel of lila kan tegelijkertijd een exotisch en statig effect hebben. Zachte paarsachtige tinten, die spaarzaam worden gebruikt, kunnen een heimelijke en meditatieve sfeer creëren zonder een sacraal effect te hebben.

Groen straalt het gevoel van een veilige en gezellige ruimte, gezondheid, rust en ontspanning uit. Daarom is het voor elke slaapkamer een goede keuze. Hoe koeler de kleur des te ontspannender het effect is. Bovendien wordt er gezegd dat het onze gevoeligheid voor het geluid vermindert. Het is logisch om deze kleur te integreren in slaapkamers die aan de straatkant liggen.

“Roze staat voor optimisme en positiviteit. Op dezelfde manier als groen en blauw is roze vooral goed voor onze slaap en stimuleert het een gevoel van kalmte en innerlijke rust.”

Blauw moedigt voldoening, rust en harmonie aan. Het verbindt rust met ontspanning en daarom is het een kleur die vaak voor de slaapkamer wordt gekozen. Een blauwe muur kan in de slaapkamer een magisch effect hebben: het symboliseert niet alleen de harmonie tussen mannen en vrouwen, maar het helpt ook om het hunkeren naar eten in de avond te voorkomen. Dat komt door onze associatie met kleuren. Omdat er geen natuurlijk blauw voedsel bestaat, herinnert de kleur ons niet aan eten en daarom voelen we ons niet verleid. Een combinatie van blauw en groen is perfect voor de slaapkamer.

We zijn bijna klaar en we gaan nu kijken naar de kleuren van de natuur. Natuurlijke bruine tinten symboliseren comfort, warmte en geaardheid. Zoals we allemaal weten, kunnen ze helaas ook, als ze verkeerd worden gebruikt, behoorlijk deprimerend zijn. Als de gebruikte kleuren echter licht en vriendelijk blijven, is er niets dat ons ervan weerhoudt om een slaapkamer à la nature te maken. Als we een paar blauwe/groene accenten gebruiken, zouden we bovendien heel goed verzorgd worden.

Uiteindelijk komen we tot de kleur wit. Het staat voor zuiverheid, reinheid, orde en lichtheid. Het is echter moeilijk om een goede balans te vinden tussen pure lichtheid en een steriele koude atmosfeer. Met een paar kleine toegevoegde kleuraanpassingen, kun je echter een perfecte omgeving creëren.

We hopen dat dit je heeft geholpen om de beslissing en de keuze voor de kleuren van de slaapkamer eenvoudiger te maken en zoals altijd kijken we uit naar je foto’s en inspiratie die je deelt op Instagram.

Als je de voor de slaapkamer de perfecte kleur hebt gekozen is het misschien ook tijd voor een nieuw matras bij Una Matras!