Welke soorten hoofdkussens zijn er op de markt?

Een hoofdkussen kopen is niet altijd gemakkelijk. In het begin lijkt dat een gemakkelijke taak, totdat je ziet hoeveel soorten kussens er worden aangeboden. Om een hoofdkussen kopen gemakkelijker te maken kun je deze tips gebruiken.

Hoewel alle opties in het begin misschien overweldigend lijken, gaan we je door alle verschillende soorten kussens leiden, die beschikbaar zijn, zodat jij er een kunt vinden die precies bij jou en jouw behoeften past.

Je kunt kussens op veel verschillende manieren categoriseren, maar we beginnen met het soort materiaal dat er wordt gebruikt.

Veren kussens worden ‘volledig natuurlijk’ beschouwd en bieden door kleine en sterk gekrulde veertjes comfort, zachtheid en ondersteuning. Volgens The Better Sleep Council kunnen veren zo sterk als koolstofvezel zijn!

Donzen kussens zijn nog luchtiger dan hun verenvrienden. Ze worden beschreven als ‘zacht, luchtig en soepel’ maar zijn niet ideaal om jouw nek voldoende te ondersteunen. Kussens van ganzendons worden als de meest luxueuze optie voor donzen kussens beschouwd.

 

Kussens van traagschuim geven vaak het gevoel dat ze voor jou op maat zijn gemaakt. Wanneer je je hoofd op een kussen van traagschuim legt, voel je dat je er langzaam in wegzakt. Bij het opstaan zie je vaak nog de vorm van je hoofd, vandaar de naam traagschuim! Ze passen zich aan jouw vorm aan zodat jouw hoofd, nek en schouders in de meest natuurlijke en comfortabele positie voor jou kunnen rusten. Er zijn veel verschillende soorten kussens van traagschuim op de markt in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het type ondersteuning dat jij nodig hebt.

Latex kussens bieden een steverige maar toch zachte ondersteuning die zich naar jou vormt zonder volledig weg te zakken, zoals bij traagschuim vaak het geval is. The Spruce beschrijft latex hoofdkussens als veerkrachtig en in tegenstelling tot traagschuim houdt het geen lichaamswarmte vast, dus je blijft ’s nachts koeler. Latex kussens zijn gemaakt van synthetische latex of latex van natuurlijke oorsprong.

Hoewel hoofdkussens met veren, dons, traagschuim en latex enkele van de meest voorkomende soorten zijn, zijn er nog meer op basis van jouw specifieke toepassingen en behoeften. Microbead kussens zijn gevuld met kleine kraaltjes die vaak worden aangetroffen in die reiskussens, die je op het laatste moment nog op de luchthaven kunt kopen. Boekweit hoofdkussens zijn plantaardig en zijn letterlijk gevuld met de doppen van boekweit, waardoor ze in vergelijking met andere materialen een veel hardere ondersteuning bieden. Sommigen zeggen dat boekweitkussens aanvoelen als een zitzak!

Als je vanwege slaapapneu met een CPAP-apparaat moet slapen, zijn er kussens die voor de apparatuur van de machine zijn ontworpen, zodat je toch een goede nachtrust kunt krijgen.

Een hoofdkussen kopen kan lastig zijn, maar het kiezen van het juiste lichaamskussen vereist ook enige aandacht. Lichaamskussens zijn over het algemeen 54” en zijn vooral voor zwangere vrouwen ideaal omdat zij het hele lichaam tijdens het slapen ondersteunen. Lendenkussens zijn bedoeld om de onderrug te ondersteunen, wat geweldig is als je lage rugpijn hebt.

Sommige soorten kussens worden niet bepaald door het materiaal. Hypoallergene kussens helpen bijvoorbeeld om de symptomen van een allergie te verminderen en de blootstelling aan huisstofmijt te elimineren. Contour kussens worden gedefinieerd door hun kenmerkende vorm en hebben doorgaans contouren om mensen met nek- of rugpijn te ondersteunen.

Hoofdkussens kunnen ook worden ingedeeld op basis van de manier waarop je slaapt. Als je op jouw rug slaapt, heeft jouw hoofd een ander niveau van ondersteuning nodig dan degenen die op hun zij slapen. Het wordt vaak aanbevolen dat rugslapers een middelhard kussen gebruiken, terwijl zijslapers een kussen nodig hebben dat de nek ondersteunt en deze in een neutrale positie houdt terwijl je slaapt. Buikslapers hebben een veel platter en zachter kussen nodig. Als je in meerdere posities slaapt, hoef je je geen zorgen te maken: je hoeft geen drie verschillende kussens te kopen. Veel kussens zijn ontworpen voor meerdere posities!

Waarom is het zo belangrijk om het juiste kussen te kiezen?

Het kiezen van het juiste kussen is om twee belangrijke redenen belangrijk: de kwaliteit van jouw slaap en jouw gezondheid.

Je slaapt niet alleen beter als jouw lichaam comfortabel en ondersteund aanvoelt .Dit betekent dat jouw wervelkolom goed wordt uitgelijnd en in de juiste houding is, zodat jouw hoofd, nek, schouders, rug en heupen steun krijgen, die ze nodig terwijl je rust hebben, zodat je zonder zeurende pijntjes of kwaaltjes wakker kunt worden.

Als je altijd op jouw zij slaapt maar een kussen krijgt dat is ontworpen voor buikslapers, geef jij jouw lichaam waarschijnlijk niet de ondersteuning die het nodig heeft om volledig te kunnen rusten en om pijn te voorkomen.

Voordelen van het perfecte hoofdkussen kopen

De voordelen van een perfect kussen zijn in het begin misschien subtiel. Je merkt misschien niet dat jouw slaap beter is of dat je niet wakker wordt met een stijve of pijnlijke nek, maar jouw lichaam zal deze voordelen wel meteen opmerken!

Omdat de menselijke wervelkolom van nature is gekromd, heeft het perfecte kussen rondingen die de natuurlijke kromming tijdens het rusten behouden.

Hoe je een hoofdkussen voor zijslapers kiest

Zijslapers hebben in vergelijking met andere slaaphoudingen een veel dikker kussen nodig om het hoofd en de nek op één lijn met de rest van de wervelkolom te houden, zodat de wervelkolom in een horizontale lijn blijft.

Als je als zijslaper een hoofdkussen koopt, zorg er dan voor dat je er een vindt die dik is met een medium tot stevige ondersteuning voor jouw nek. Sommige mensen vinden het comfortabel om een extra stevig kussen tussen de knieën te plaatsen om het bekken op één lijn te houden.

Hoewel de onderzoeken beperkt zijn, hebben sommigen wel ontdekt dat latex kussens in vergelijking met alle andere materiaalsoorten het nuttigste hoofdkussen voor zijslapers zijn.

Hoe je een hoofdkussen voor rugslapers kiest

Als je voornamelijk op je rug slaapt, heb je niet zo’n dik kussen als voor zijslapers nodig. Idealiter zou je een middelhard kussen moet hebben dat voor je hoofd, nek en schouders ondersteunend aanvoelt. Als je druk op je onderrug voelt, plaats dan voor extra comfort een of twee kussens onder jouw knieën.

Hoe je er een voor nekpijn kiest

Soms kan het met nekpijn aanvoelen alsof slapen zonder kussen beter is dan welk kussen dan ook dat je vindt, maar dat wordt niet aanbevolen omdat je nek dan nog verder uitgelijnd raakt. Jouw nekpijn is waarschijnlijk niet het gevolg van het slapen op een kussen, alleen wel het kussen waarop je momenteel slaapt en misschien zelfs jouw slaaphouding.

Het is het beste om op je zij of rug te slapen en om het op je buik slapen zoveel mogelijk te vermijden. Natuurlijk moet je altijd jouw huisarts raadplegen om advies te krijgen voordat je in een nieuw kussen investeert.

Het perfecte kussen voor jou moet jouw nek ondersteunen zonder het gevoel te hebben dat jouw hoofd naar voren is gekanteld als je op jouw rug ligt. Als je op je zij ligt, moet het aanvoelen alsof je hoofd in een horizontale lijn met jouw nek ligt en jouw hoofd mag niet naar boven of naar beneden gekanteld aanvoelen. Sommige kussens worden aanbevolen als als nekkussens om nekpijn te verlichten, maar jouw huisarts zal waarschijnlijk wel weten wat het beste voor jou is.

Hoe je een zwangerschapskussen kiest

Je hebt alle slaap die je tijdens je zwangerschap kunt krijgen nodig en een zwangerschapskussen kan je zeker helpen om je veilig ondersteund en goed uitgerust te laten voelen, zodat je de hele dag de energie hebt die je nodig hebt. Naarmate je verder in jouw zwangerschap vordert, kan het moeilijker worden om een comfortabele en veilige slaaphouding te vinden.

Bij het kiezen van het beste zwangerschapskussen voor jou zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden.

Zwangerschapskussens kunnen in grootte verschillen, van klein tot groter dan een volwassen mens! Denk na over de grootte op basis van hoeveel ruimte je bereid bent in jouw bed op te geven. Je partner kan hier zijn mening over willen geven, maar aanstaande moeders weten het het beste.

Zwangerschapskussens variëren ook in vorm. Sommige kunnen je buik tegenhouden, terwijl andere onder je hoofd passen en bedoeld zijn om tussen je knieën te worden geklemd. Afhankelijk van waar je ongemak ervaart, heeft dit invloed op de juiste vorm voor je. U-vormige zwangerschapskussens zijn handig als je ’s nachts vaak van de ene naar de andere zij wisselt.

Het laatste aspect is het materiaal. Als je het warm krijgt, wil je een ademende hoes en traagschuim kan de warmte te veel voor je vasthouden.

Latex kussens versus gewone hoofdkussens

Latex hoofdkussens zijn beslist anders dan kussens, die met andere materialen zijn gemaakt. We gaan op basis van het type kussen bekijken hoe ze verschillen.

Natuurlijke hoofdkussens

Natuurlijke kussens zijn gemaakt met – je raadt het al – materialen uit de natuur. Dit kunnen boekweitkussens, ganzendons kussens en donzen kussens zijn. Latex kan afkomstig zijn van het sap van een rubberboom, maar sommige latex kussens zijn gemaakt van synthetische latex.

Biologische katoenen hoofdkussens

Als een kussen beweert biologisch te zijn, betekent dit dat zowel de hoes als de vulling biologisch zijn. Een kussen van biologisch katoen biedt in vergelijking met latex kussens meestal een stevigere ondersteuning, wat betekent dat het vaak het beste voor rugslapers is. Katoen is ook zeer ademend, dus het kan goed zijn voor degenen die het warm hebben, maar ondersteuning willen die minder veerkrachtig is dan een latex kussen.

Hoofdkussen kopen van latexschuim

Een kussen van latexschuim maakt gebruik van een synthetische vorm van latex, wat betekent dat het nooit als biologisch kan worden beschouwd en is 100% door de mens gemaakt. In tegenstelling tot een kussen van natuurlijk latex, kunnen kussens van latexschuim iets minder stevig en duurzaam zijn, maar kussens van latexschuim gaan doorgaans langer mee dan kussens van traagschuim of veren. Kussens van latexschuim zijn vaak beter in het reguleren van jouw lichaamstemperatuur en kunnen vaak zachter aanvoelen dan een kussen van traagschuim. Een nadeel van een kussen van latexschuim is dat ze vaak een uitgesproken geur hebben, die je niet persé in slaap lekker in slaap laat vallen.

Hoofdkussen kopen van 100% natuurlatex

Een kussen van natuurlatex wordt vaak gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor traagschuim, omdat het is gemaakt zonder kunstmatige chemicaliën. Een kussen van 100% natuurlijk latex is zacht, veerkrachtig, duurzaam en gaat lang mee. Hoewel het vaak duurder is dan kussens van synthetische latex en kussens van traagschuim, is het de investering zeker waard.

De voordelen van een natuurlatex hoofdkussen

Natuurlatex kussens hebben tal van voordelen:

De zachte ondersteuning helpt jou om, terwijl je slaapt, jouw wervelkolom op één lijn te houden.

Latex is van nature antimicrobieel en bestand tegen schimmel, stof en andere huishoudelijke allergenen, maar als je gevoelig bent voor sterke geuren, is een kussen van biologisch latex kussen het belangrijkste, aangezien kussens van synthetische latex een uitgesproken geur kunnen hebben.

Heb je ooit een kussen van veren gehad dat overal in je bed kleine luchtige cadeautjes achterliet? Dit is niet het geval met een latex kussen, dat veel duurzamer is.

Echt biologische latex kussens zijn vrij van door de mens gemaakte chemicaliën, wat betekent dat er geen stinkende chemicaliën zijn tijdens het in slaap vallen!

Als je houdt van de zachte en zachte ondersteuning van een kussen van traagschuim, maar warm wordt, zul je waarderen dat latexkussens veel beter ademend zijn.

Het beste natuurlatex hoofdkussen kopen

Investeren in een goede nachtrust is een slimme keuze en beginnen met een latex kussen is een geweldige eerste stap, maar welke?

Het kussen van Una is het beste latex hoofdkussen. Dit kussen maakt alleen gebruik van biologisch gecertificeerde materialen, waaronder een zachte biologische wol en katoenen hoes. De vulling is gemaakt met duizenden zachte en biologische latexvlokken. De latexvlokken zijn afkomstig uit bosjes van Hevea-bomen, zonder toevoeging van stinkende chemicaliën.

Slaap je in meerdere posities? Het kussen van Una is gemaakt voor jou omdat je zowel de hoogte als de stevigheid kunt aanpassen! Dit kussen bevat twee binnenkussens, zodat je het voor precies het juiste ondersteuningsniveau op basis van hoe je slaapt kunt aanpassen.

Het kussen van Una houdt je, in tegenstelling tot synthetisch schuim dat warmte vasthoudt, koel. De zorgvuldig geselecteerde biologische materialen zijn van nature verkoelend, ademend en vochtafvoerend.

Afgezien van het comfort, zul je goed slapen wetende dat dit kussen handgemaakt is volgens de hoogste sociale en milieunormen. Dit kussen is niet alleen biologisch gecertificeerd, het heeft zelfs een negatieve ecologische voetafdruk. Omdat de latex wordt getapt uit biologisch gecertificeerde Havea-bomen, helpt jouw aankoop de klimaatverandering tegen te gaan, aangezien de bomen zelf kooldioxide uit de lucht opnemen. Het gaat ook tot 20 jaar mee, waardoor ook de impact op jouw portemonnee wordt verminderd!

Het kussen van Una is er in drie maten: een reisformaat, een standaard formaat en super groot. De verzending is snel en gratis en je krijgt zelfs een periode van 100 nachten proefslapen. Het zal niet zo lang duren voordat je beseft dat dit kussen de investering echt waard is.

Koop vandaag nog jouw hoofdkussen van Una en bereid je voor op de beste nachtrust van je leven!