Welk type matras is het beste om op te slapen?

Wat is volgens jou het beste matras voor de allerbeste nachtrust? Welnu, gezondheidsdeskundigen raden aan dat je jouw matras ééns in de zeven jaar moet vervangen. Dat brengt ons bij het winkelen voor een nieuwe matras natuurlijk bij de vraag: welk type matras het beste is om op te slapen? Je wilt immers een goed matras kiezen.

In veel opzichten lijken matrassen op schoenen. De ‘one size fits all’ past echt niet iedereen. Ieder individu heeft zijn eigen unieke voorkeuren, die door een groot aantal factoren zoals hun slaaphouding, allergieën, leeftijd en het gewicht van hun lichaam worden bepaald. Er zijn nog veel meer factoren, die een rol kunnen spelen, maar dit artikel gaat verder in op de meest gestelde vragen die mensen hebben bij het winkelen voor een matras.

Heeft het matras invloed op de slaapkwaliteit en op een goede nachtrust?

Iedereen, zelfs degenen onder ons die denken dat ze ongelooflijk stoer zijn, hebben een goede nachtrust nodig. Een goede nachtrust is voor jouw algemene gezondheid en cognitieve vaardigheden van cruciaal belang. Als je slaapgebrek hebt, beginnen je hersenen heel snel en ook heel gemakkelijk in de war te raken. Dat komt omdat slaap je hersenen laat rusten en het geheugen in een gemakkelijk te herinneren formaat organiseert om de volgende ochtend weer fris te kunnen beginnen.

De meesten van ons hebben het geluk dat ze op een matras kunnen slapen. Daarom geldt: hoe beter de kwaliteit van het matras, hoe beter ook de kwaliteit van de slaap is. Een slecht matras zorgt voor een slechte nachtrust, wat een grote impact op zowel jouw fysieke als psychische gezondheid kan hebben.

Wat zijn de gevolgen van slapen op een slecht matras?

Welk type matras is het beste om op te slapen?

Mensen worden zich steeds meer bewust van de kwaliteit van hun slaap. Dit komt allemaal dankzij de toenemende gevallen van lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, die voortkomen uit een slechte slaap. Het is dan ook geen verrassing dat het internet overspoeld wordt met vragen over dit onderwerp. Vragen zoals:

  • Kan slapen op een oud matras rugpijn veroorzaken?
  • Kan slapen op een slecht matras pijn op de borst veroorzaken?
  • Kun je meteen op een nieuw matras gaan slapen?

Kortom, een gebrek aan een goede ondersteuning van een oud matras kan lage rugpijn veroorzaken of deze verergeren. Een oud matras geeft geen goede ondersteuning waardoor het, terwijl je slaapt, een slechte slaaphouding versterkt en de spierspanning verhoogd. Het helpt ook niet tijdens het slapen om de normale uitlijning van de rug te behouden. Daarom voel je na het slapen op een oud matras ’s ochtends wat rugpijn.

Om de vraag ‘Kan slapen op een slecht matras pijn op de borst veroorzaken?’ te beantwoorden, moet je ervan uitgaan dat een slecht matras ook meestal een oud matras is. De link tussen oude matrassen en pijn op de borst komt voort uit de jarenlange opgehoopte dode huidcellen en huidvet. Het is rijk aan voer voor microben zoals bijvoorbeeld huisstofmijten en andere micro-organismen. Houd er rekening mee dat de huisstofmijt ook naar de wc moet en dat doen ze ook daar in je matras. Smerig, toch?

Stel je nu eens voor wat voor een puinhoop het over een paar jaar in jouw matras met al die uitwerpselen zal zijn. Voor mensen met allergieën, vooral met allergieën van de luchtwegen zoals bijvoorbeeld astma, zal slapen op een oud matras zeker leiden tot verschillende allergische reacties, waaronder pijn op de borst.

Gaan we door naar de volgende vraag: ‘Kun je meteen op een nieuw matras gaan slapen?’ Nou, als het een traagschuim matras is, die in een doos wordt geleverd, ‘nee’. De fabrikant raadt aan om minimaal 24 uur te wachten nadat het matras uit de verpakking is gehaald. In deze tijd kan het matras uitzetten en zijn vorm weer aannemen, omdat het tijdens het transport is samengedrukt.

Het is ook gezonder om minimaal 48 uur te wachten met te gaan slapen op een nieuw matras. Dit geldt vooral voor niet-biologische matrassen zoals bijvoorbeeld de traagschuim matrassen. Ze geven nog chemische gassen af nadat je ze hebt uitgepakt. Slapen op deze matrassen terwijl ze nog niet zijn afgegast, kan vooral bij mensen met hyperallergische ademhalingssystemen tot ademhalingscomplicaties leiden.

Mag een baby op een schuimmatras slapen? En wat is het beste matras voor kinderen?

De meeste volwassenen geven, zonder het te weten, de voorkeur aan traagschuim matrassen omdat die elastisch zijn en zich, terwijl je erop ligt, aan jouw lichaam aanpassen. Die eigenschap is echter buitengewoon gevaarlijk voor een baby, vooral als ze toevallig omrollen en op hun buikje gaan slapen.

Het schuimmatras zal, dankzij zijn elastische karakter, rond het hoofdje indrukken, waardoor er een luchtzak ontstaat. De baby zal dan steeds opnieuw dezelfde lucht inademen, wat mogelijk tot koolzuurvergiftiging kan leiden. Dat zal ook meteen een andere veelgestelde vraag beantwoorden: ‘Mogen baby’s op een zacht matras slapen?‘ Nee, ze mogen absoluut niet op een zacht matras slapen.

Schuimmatrassen zijn ook slecht voor het geleiden van warmte en zelfs volwassenen vinden ze te warm voor een comfortabele nachtrust. Een baby in slaap laten vallen op een schuimmatras kan gemakkelijk leiden tot oververhitting. Dat zal ze wakker maken en laten huilen omdat ze zich ongemakkelijk voelen.

Dus, wat is dan het gezondste matras om op te slapen?

In de bovenstaande discussie hebben we ons vrijwel alleen verdiept in waar we niet op moeten slapen. De volgende vraag is dan natuurlijk: wat is dan wel het meest comfortabele matras om op te slapen en dat ook nog eens goed voor je gezondheid is. Hieronder volgt een overzicht van factoren waaruit een gezond matras bestaat:

  • Ga altijd voor biologisch in plaats van synthetisch

Er zijn matrasmerken op de markt, die hun producten van volledig biologische materialen zoals latex, wol en katoen maken. Zorg ervoor dat je zeker weet dat alle componenten van het biologisch matras al een holistisch biologisch etiket hebben. Diepgaande details over waarom je altijd voor een biologisch matras boven een synthetisch matras moet kiezen zijn beschikbaar in onze vorige blogpost.

  • Vermijd matrassen met synthetische brandvertragers

Hoewel het voor producenten standaard is om matrassen te produceren, die niet gemakkelijk vlam kunnen vatten, zijn er talloze manieren om dat te bereiken en waarbij sommige opties veiliger voor jouw gezondheid zijn dan andere. Zo zullen schuimmatrassen doordrenkt zijn met synthetische brandvertragers en een lange tijd giftige chemicaliën aan jouw longen afgeven. Aan de andere kant zijn biologische matrassen van latex of wol van nature brandvertragend.

  • Vermijd springveren matrassen

Er is een onderzoek, dat door Scientific America werd uitgevoerd, dat het verband tussen springveren matrassen en melanoomkanker aantoont. Het is niet uitgesloten dat de veren in de matrassen als antennes werken en die de signalen van FM- en TV-uitzendingen zullen versterken. Springveren matrassen bieden gezien de donkere en vochtige omgeving ook een perfecte leefomgeving voor huisstofmijt, schimmels en meeldauw.

Tips voor een goede nachtrust

Wat is een goede nachtrust, vraag je je misschien af. Als je al een lange tijd niet bijzonder goed slaapt, kan het zijn dat je helemaal niet goed weet wat een goede nachtrust is. Slaap je echter een keer erg goed, dan zul je merken dat je je veel beter kunt focussen en dat je je veel beter voelt. Een van de belangrijkste tips voor een goede nachtrust is het gebruiken van een goed matras. Door een goed matras te kiezen, zorg je ervoor dat de basis voor een goede nachtrust aanwezig is.

Wat is een goed matras bij rugklachten?

Heb je veel last van rugklachten, dan is de kans groot dat die zijn ontstaan door je matras. Je hebt immers een matras nodig dat jouw lichaam op de juiste manier ondersteunt. Daarom is het beste matras voor kinderen ook een ander matras dan het beste matras voor zware mensen. Je denkt misschien: welk matras is het beste voor je rug, of wat is een goed matras voor mij? Je komt daar écht achter door een matras uit te proberen. De matrassen van Una Matras komen daarom ook met 100 nachten proefslapen. Bevalt het matras toch niet? Dan komen wij het weer ophalen en krijg jij je geld terug. Dankzij het traagschuim en de verschillende, verstelbare lagen, zal dat echter niet snel gebeuren. De verschillende lagen zijn namelijk te verwisselen, waardoor je zelf kunt bepalen hoe hard je bed mag zij. Zo is een goede nachtrust dus nooit ver weg.

Una Matras: het juiste matras voor de beste nachtrust

Verschillende mensen geven, als ze op hun bed gaan liggen, de voorkeur aan verschillende weerstandsniveaus. Stevige matrassen zijn echter geschikt voor mensen die liever op hun rug of buik slapen. Door in deze posities op een stevig oppervlak te gaan liggen, kan de wervelkolom in zijn natuurlijke positie rusten. Zijslapers daarentegen geven de voorkeur aan matige tot zachte matrassen omdat die zich tijdens het slapen aanpassen aan hun lichaamsvorm.

Of je nu een zij-, buik- of rugslaper bent. Ga altijd voor biologische matrassen, die passen in elke stevigheidscategorie. Hoewel er mensen zijn die biologische latex matrassen als te warm om op te slapen beschouwen, kan dat idee kan niet verder van de waarheid zijn, aangezien latex materiaal voor een goede luchtcirculatie zorgt. Dit betekent dat als je op een latex matras slaapt de warmte van je lichaam, in tegenstelling tot de ervaring die je krijgt met een schuimmatras, wordt afgevoerd.

Kortom, de biologische matrassen van Una kunnen jou en jouw gezin de beste nachtrust bieden die je in Nederlands kunt vinden, dus bekijk vandaag nog ons assortiment!

 Heeft het matras invloed op de slaapkwaliteit?