Is een stevig matras beter?

 

De stevigheid van een matras

 

De stevigheid van het matras is al lang een onderwerp van discussie, maar hoe stevig moet mijn matras eigenlijk zijn!? Er is zoveel literatuur over deze kwestie te vinden, dat het soms moeilijk is om alles bij te houden en met een antwoord te komen dat helpt bij het maken van een keuze!

De gemiddelde persoon brengt ongeveer een derde van zijn leven slapend door. Dat is vrij veel tijd, dus is het van cruciaal belang dat je voor de juiste stevigheid van het matras voor jou en jouw gezin kiest.

In dit artikel gaan we het belang van de stevigheid van jouw matras bespreken en nader bekijken en vragen beantwoorden zoals: moet een matras stevig of zacht zijn? Kan een matras ook te stevig zijn? En, is een stevig matras beter om op te slapen?

 

Is een stevig matras in vergelijking met een zacht matras beter?

 

Het verschil tussen een stevig en een zacht matras is niet definitief en in veel opzichten ook deels subjectief. Dat gezegd hebbende, is het het beste om de stevigheid van het matras te beschouwen als een spectrum, met extreme stevigheid en extreme zachtheid op de tegenoverliggende uiteinden.

In het algemeen is een stevig matras echter een matras dat erg stug aanvoelt en minder meegeeft.

Een zachter matras drukt gemakkelijk samen als je druk uitoefent en voelt niet zacht aan.

 

De voor- en nadelen van een stevig matras

 

 

Over het algemeen wordt aan mensen zonder een voorgeschiedenis van rugklachten aangeraden stevige matrassen te gebruiken. Hoewel het als je van een zacht matras naar een steviger matras overgaat, het in eerste instantie enigszins oncomfortabel kan aanvoelen. Maar jouw lichaam zal zich na verloop van tijd snel aanpassen.

Voor personen zonder rugklachten kan daarom worden aanbevolen om op een stevig matras te slapen, aangezien je minder snel last van lichaamspijn door het slapen hebt.

Door het ontwerp is een stevig matras ideaal voor mensen die liever op hun rug of op hun buik slapen. Het stelt de wervelkolom in staat om in zijn natuurlijke positie te rusten en kan zelfs de lichaamshouding helpen verbeteren. Zijslapers moeten misschien iets zachtere matrassen overwegen.

 

De voor- en nadelen van een zacht matras

 

Aan de andere kant wordt aan mensen met rugklachten zoals scoliose, artritis of andere rugklachten geadviseerd om een zacht matras te gebruiken. In dergelijke gevallen kunnen stevige matrassen het probleem verergeren. Een zacht matras is ook ideaal voor zijslapers omdat dit tijdens het liggen een geschikt ‘ruimte’ voor de schouders en de heupen biedt, waardoor de wervelkolom in zijn natuurlijke positie kan rusten.

 

Het stevigheidsspectrum van een matras

 

Het stevigheidsspectrum van een matras

 

 Hoe stevig of zacht een matras is, is een kwestie van subjectiviteit. Een matras kan voor de ene persoon zacht aanvoelen, terwijl hetzelfde matras voor een ander stevig kan aanvoelen. Het hangt allemaal af van waar het gewicht van een persoon ten opzichte van de stugheid van het matras op het stevigheidsspectrum balanceren.

Hieronder hebben we een schaal van 1-10, waarbij 1 het zachtst is en 10 het stevigst is. Laten we eens kijken welk schaalbereik geschikt is voor welk type persoon.

 

Zachtst (1-3)

 

Het is uiterst zeldzaam om een matras met nummer 1 in het stevigheidsspectrum te vinden en als je er een vindt, kan deze vaak te zacht zijn om voor iemand ook comfortabel te zijn! De meeste matrassen in deze categorie vallen in het 2-3-bereik. Ze zijn zacht genoeg om zeer nauw om het lichaam te passen en ideaal voor zijslapers. Omdat zijslapers vaak uitgesproken drukpunten op de schouders en heupen hebben, moeten de matrassen goed rond deze delen van het lichaam wegzakken. Zo komt de wervelkolom in zijn natuurlijke positie te liggen.

Voor rug- of buikslapers zijn deze matrassen echter gewoon te zacht en hebben ze te veel kuilen en contouren. Als ze op dergelijke matrassen liggen, kunnen ze een overmatige kromming van de wervelkolom rond hun romp ervaren. Hierdoor kunnen lichaamszweren ontstaan omdat het matras te zacht is.

 

Medium (4-6)

 

Een medium stevigheid van het matras valt in het midden van het spectrum en werkt voor de meeste mensen, ongeacht of ze nu zij-, rug- of buikslapers zijn. Ze hebben net genoeg contouren om de druk bij de heupen en schouders voor zijslapers te verminderen en zijn stevig genoeg om zowel rug- als buikslapers te ondersteunen. Ze zijn ook ideaal voor combislapers, mensen die in meerdere houdingen slapen.

 

Stevig (7-10)

 

De meeste matrassen in deze categorie vallen binnen het 7-9-bereik. Een 10 krijgen is vrij zeldzaam en als je dat doet, kan het matras voor de meeste mensen te stevig en oncomfortabel zijn om op te slapen. Degenen in de 7-9-reeks worden beschouwd als de stevigste matrassen op de markt en de meeste zijslapers zullen ze als ongemakkelijk ervaren omdat ze niet voldoende inzinken rond de heupen en schouders om hun ruggengraat op natuurlijke wijze uitgelijnd te houden.

Ze zijn echter ideaal voor zowel rug- als buikslapers. Hoewel wanneer de stevigheidsschaal 10 nadert, zullen buikslapers ze steeds ongemakkelijker gaan vinden omdat ze niet genoeg inzinken om de maag op natuurlijke wijze te laten rusten.

Wilt u ook graag een goede nachtrust?

 

Koop nu je Una Matras

 

Wat is het beste matras om te kopen?

 

De beste stevigheid van een matras voor jou hangt sterk af van jouw voorkeurshouding om in te slapen en van eventuele andere onderliggende gezondheidsproblemen, die je mogelijk hebt.

Zijslapers en mensen met rugklachten of scoliose wordt geadviseerd om matrassen te kiezen in het lagere bereik van het stevigheidsheidsspectrum. Degenen zonder onderliggende gezondheidsproblemen en die liever op hun rug of hun buik slapen, wordt geadviseerd om voor matrassen hoog op het stevigheidsheidsspectrum te gaan.

Als het om jouw kinderen gaat en meer in het bijzonder over jonge kinderen moeten er natuurlijk andere overwegingen worden gemaakt.

Als je op zoek bent naar een matras voor een baby bedje, heb je waarschijnlijk nog veel meer vragen in je hoofd. Eén daarvan zou kunnen zijn: hoe stevig moet een baby matras zijn?

Bekijk alsjeblieft ons vorige artikel over professionele tips om te winkelen voor het beste baby matras.

 

De stevigheid van het matras: Tot Slot

 

Het kan niet genoeg worden benadrukt dat men zo comfortabel mogelijk moet slapen. Het helpt niet alleen om jouw lichaam te laten rusten, maar het speelt ook een cruciale rol bij zowel jouw fysieke als psychische gezondheid. Jouw matraskeuze heeft een grote invloed op de kwaliteit van jouw slaap.

Zorg er dus voor dat je de juiste stevigheid van het matras voor jou kiest. Bekijk vandaag nog ons assortiment biologische, duurzame en milieuvriendelijke matrassen en als je nog vragen hebt over welke stevigheid van het matras voor jou geschikt is, neem dan vandaag nog contact met ons op en dan helpen we je als Una Matras graag verder!

 

Wat is het beste matras om te kopen?