Welk baby matras moet je kopen: het vinden van het perfecte baby matras

 

Veiligheids- en koopgids voor baby matrassen

 

Voor het eerst ouder worden is echt niet gemakkelijk. Er is vaak veel angst en er zijn zoveel nieuwe dingen te leren, dat het vaak vreselijk overweldigend zijn. 

Voor het grootste deel moeten nieuwe ouders erin rollen en met vallen en opstaan komen we er uiteindelijk allemaal! 

Maar maak je maar geen zorgen, je bent niet de enige! Velen van ons hebben dit meegemaakt en hebben op de harde manier geleerd. Ze hebben daarbij zeker enkele woorden van wijsheid en troost.

We hopen je in dit artikel een aantal nuttige tips te kunnen geven om je te helpen de fouten van ‘nieuwe ouders’ bij het kopen van een baby matras voor je dierbare te vermijden. 

 

Waarop moet je letten bij een baby matras?

 

Wanneer je op zoek bent naar een baby matras, lijkt het misschien alsof de checklist, die je eerder hebt opgesteld voor het kiezen van dat perfecte matras, overweldigend is. Je zult je waarschijnlijk afvragen “Hoe dik moet het matras zijn? Hoe stevig moet het baby matras zijn? Hoe passend moet het in het bedje zijn? Moet ik kiezen voor een gemakkelijk schoon te maken matras voor een ledikant?” etc. etc.

Er is een overweldigende hoeveelheid feiten, statistieken, rapporten en louter speculaties, die je allemaal kunnen overweldigen omdat je mama of papa bent.

Gelukkig voor jou hebben we hieronder een gemakkelijk overzicht dat alle kritische overwegingen bevat om beter te kunnen begrijpen wat het beste baby matras is voor je pasgeboren baby is.

 

Hoe stevig moet het baby matras zijn?

 

Hoe stevig moet het baby matras zijn?

 

 Bij het overwegen van de aanschaf van een matras, niet alleen voor baby’s maar ook voor tieners en volwassenen, zullen de meeste mensen in de eerste plaats de stevigheid overwegen.

‘Ik wil de zachtste matras die de mensheid kent!’

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het kiezen van een matras dat te zacht is, niet alleen een vergissing zijn voor volwassenen, maar een nog grotere fout voor jouw kind.

Volgens het onderzoek van de Consumer Product Safety Commission, is er een verhoogd risico op verstikking bij zuigelingen wanneer ze op zachte oppervlakken slapen. Het verhoogt ook dramatisch het risico op wiegendood (SIDS).

Je mag jouw baby nooit op een matras voor volwassenen leggen, simpelweg omdat matrassen voor volwassenen niet zijn ontworpen met de de veiligheids- en comfortnormen, die geschikt zijn voor een baby of een jong kind.

 

Van welke materialen zijn baby matrassen gemaakt?

 

Er worden tegenwoordig veel technologieën en materialen gebruikt voor het maken van matrassen en het is belangrijk om op basis van veiligheid, reinigingsgemak, een lange levensduur en natuurlijk hoe milieuvriendelijk, duurzaam en groen het matras is een beslissing te nemen over van welke materialen jouw matras is gemaakt.

 

 Biologische matrassen

 

Biologische matrassen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboevezel en zijn vrij van chemicaliën en allergenen. Dit type matras is ideaal voor gezinnen met een voorgeschiedenis van allergieën. Bovendien bieden biologische matrassen een uitstekende slaapondersteuning, hebben ze natuurlijke antibacteriële eigenschappen en zijn ze vochtafvoerend om oververhitting van de baby te voorkomen.

Men moet echter erg voorzichtig zijn met matrasfabrikanten die beweren biologisch te zijn. In tegenstelling tot biologisch voedsel zijn er maar weinig gezaghebbende en onafhankelijke instellingen om dergelijke claims te kunnen certificeren. Zorg ervoor dat je de kleine lettertjes leest om erachter te komen of de componenten, die bij de productie van het matras zijn gebruikt, voor het grootste deel biologisch zijn. Er zijn een aantal misleidende fabrikanten die misschien een enkele biologische component hebben, die een klein deel van het product vormen en de rest is dat gewoon niet.

De matrassen van Una zijn 100% biologisch gecertificeerd natuurlatex en zouden zeker een topkeuze moeten zijn voor het baby matras

 

Matrassen met een spiraalvering en een pocketvering 

 

Matrassen meteen spiraalvering zijn gemaakt met spiralen aan de binnenkant bedekt met lagen schuim of vilt. Dit ontwerp zorgt voor een verhoogde luchtstroom in het matras en is dus ideaal als je snel van slechte geuren af wilt komen, in dit geval van vieze luiers. Ze behouden ook hun vorm gedurende een lange tijd en zijn dus duurzamer en gaan veel langer mee.

Pocketvering matrassen zijn vergelijkbaar met matrassen met spiraalvering, behalve dat elke veer in een zakje is ondergebracht, waardoor ze in vergelijking met matrassen met spiraalvering een betere ondersteuning en een langere levensduur hebben. Meestal zijn ze duurder, maar gaan ze langer mee en de kans is groot dat ze opnieuw kunnen worden gebruikt voor het volgende kleintje dat langskomt!

 

Dubbelzijdig matras

 

We zeiden het al eerder dat een baby matras stevig moet zijn om het risico op verstikking te verminderen. Naarmate jouw baby echter groeit en onafhankelijker wordt, neemt het risico op verstikking door het matras tijdens het slapen af. Bijvoorbeeld als ze peuters worden.

Een goede tip zou zijn om een dubbelzijdig kindermatras aan te schaffen, waarvan de ene zijde stevig is en geschikt voor hun eerste slaap op aarde, tot rond de kleuterleeftijd.

De andere kant van het matras kan zachter zijn en perfect voor als de baby opgroeit tot een peuter. Dergelijke matrassen zijn ideaal als je van plan bent dat het kind het baby matras voor langere tijd gebruikt en niet de extra kosten wilt maken voor het verwisselen van matrassen naarmate deze groter worden.

 

Hoe passend moet het baby matras voor het bedje zijn?

 

Het baby matras moet goed in het bedje passen. De ruimte tussen het matras en het frame van het bedje mag niet meer dan 3cm (1,2 inch) bedragen. Groter dan dat, kan het gevaarlijk zijn omdat dat hun armen, benen of hoofd kan beknellen. 

Over het algemeen heeft een baby bed een afmeting van 120 x 60cm en een kinderbed 140 x 70cm.

Natuurlijk moet je kiezen voor baby bedjes die gemaakt zijn volgens de standaardmaten van de baby matrassen in massaproductie. Anders moet je voor jouw speciale baby bedje een matras op maat laten maken, dat veel duurder zal zijn.

 

Makkelijk te reinigen baby matrassen

 

Een andere belangrijke overweging voordat je een baby matras koopt, is het gemak van schoonmaken. Het wordt aanbevolen om een matras te kiezen met een afveegbare bekleding, dat je gemakkelijk met een vochtige doek kunt schoonmaken.

Sommige zijn voorzien van een doorgestikte bovenlaag, die je van het matras kunt verwijderen en op 60° C kunt wassen. Dat zal zeker niet alleen de door de baby veroorzaakte vlekken verwijderen, maar ook alle huisstofmijten doden, die tot allergieën kunnen leiden.

 

Tot slot

 

Je baby elke nacht zonder zorgen in slaap laten vallen, zal zeker in het begin niet gemakkelijk zijn. Maar het kiezen van het juiste baby matras voor jouw kleintje zal het zeker een beetje makkelijker maken. Het vinden van het goede baby matras minimaliseert de risico’s op allergieën, verstikking en wiegendood en dat zouden jouw belangrijkste overwegingen moeten zijn.

Wij hopen dat de bovenstaande informatie je zal helpen bij het maken van de perfecte keuze voor je kleintje en bekijk hier ons assortiment van 100% biologische, gifvrije en chemievrije baby matrassen van Una Matras. We kunnen je verzekeren dat je echt geen betere op de markt zult vinden!

 

Makkelijk te reinigen baby matrassen