Goed slapen? Wij geven je tips om beter te slapen!

Goed slapen is enorm belangrijk, maar lang niet iedereen slaapt even goed. Sterker nog: één op de vijf geeft aan last te hebben van slaapproblemen, volgens het CBS. Volgens de NOS geeft zelf 40 procent aan dat ze zo slecht slapen dat dit hun dagelijks functioneren belemmert. Wil je dus goed slapen en een diepe slaap bevorderen, dan is het belangrijk dat je daar actief mee bezig bent. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Een slechte nachtrust heeft enorm veel effect op je dagelijks functioneren. Je wordt er emotioneler van en kunt je minder goed focussen. Dat maakt dat je niet alleen slechter presteert op je werk, maar ook dat je bijvoorbeeld trager reageert in de auto. Slecht slapen is dan ook enorm gevaarlijk. Hoe je beter kunt slapen, vertellen we je in dit artikel.

Wat is de beste slaaphouding en hoe kun je het beste slapen?

De beste slaaphouding is voor iedereen anders; er is niet één beste slaaphouding. De beste slaaphouding hangt namelijk helemaal van jouw voorkeuren af. Wetenschappers geven aan dat slapen op de linkerzij of op de rug wat voordelen kunnen hebben, maar zo kortzichtig is het gelukkig niet. Ga je op je rug liggen, dan ga je makkelijker snurken, wat de slaapkwaliteit omlaag kan halen. De beste slaaphouding is dus afhankelijk van jouw voorkeuren. Wat vind jij fijn liggen en hoe wordt jij het beste wakker?

Allergie voor huisstofmijt

Wat is het beste bed om in te slapen?

Ook als we het hebben over het beste bed om in te slapen, kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Een bed heeft namelijk niet bijzonder veel invloed op je slaapkwaliteit. Koop een bed dat je mooi vindt en waarvan je weet dat het bij je past. Zo zorgt een lattenbodem bijvoorbeeld wel voor vering, terwijl een ander frame dat misschien niet heeft. Voor goed slapen, is het matras echter veel belangrijker. Daar weten wij van Una Matras gelukkig alles van. Een matras moet niet te hard en niet te zacht zijn. Die balans is voor iedereen anders, de een heeft graag een erg zacht matras, de ander liever een wat zachter. Ons matras kun je zelf instellen, zo weet je zeker dat je écht het juiste matras aanschaft.

Hoe kan ik beter in slaap komen?

Voor veel mensen is in slaap vallen al een probleem. Onderaan dit artikel geven we al wat tips over het verbeteren van je slaapkwaliteit, maar beter in slaap komen is ook een belangrijk punt. Veel mensen staan nog ‘aan’ als ze naar bed gaan. Ze denken nog na over hun werk, of over de dingen die ze de volgende dag moeten doen. Dat maakt dat je niet echt kunt ontspannen. Door te peinzen over werk of andere stressvolle situaties gun je je hoofd namelijk geen rust.

Wil je beter in slaap komen, dan kan het helpen om van tevoren een ontspanningsoefening te doen. Mediteer bijvoorbeeld even, doe een ademhalingsoefening, of lees een hoofdstuk van een boek. Ga je eenmaal in bed liggen, dan kan het helpen om rustgevende geluiden, zachte muziek of een podcast op te zetten. Je bent dan ergens naar aan het luisteren, waardoor je niet meer ligt te piekeren en lekker kunt ontspannen. Zet de timer op 15 of 30 minuten en naderhand val je een stuk makkelijker in slaap!

Hoe kan ik beter doorslapen?

Veel mensen hebben moeite met doorslapen. Het gebeurd je vast wel eens: je valt als een blok in slaap, maar na een paar uur wordt je alweer wakker. Het is heel normaal om twee of drie keer per nacht wakker te worden. Vaak ben je dan even kort wakker, waarna je weer in slaap valt. Heb je echter moeite met doorslapen, dan wordt je wakker en ben je gelijk ook klaarwakker. Bijvoorbeeld omdat je partner ligt te snurken, of omdat je moet plassen. Het enige wat je dan helaas kunt doen, is weer opnieuw proberen in slaap te vallen. Snurkt je partner veel? Kijk dan of jullie iets tegen dat snurken kunnen doen, ook voor hem of haar kan het snurken de slaapkwaliteit namelijk verminderen. Als je ook veel last hebt van andere geluiden, kun je er ook voor kiezen om oordopjes in te doen. Drink verder niets vlak voordat je gaat slapen, dat zorgt ervoor dat je niet of minder hoeft te plassen midden in de nacht.

Alle tips om beter te slapen

We kunnen een heel boek schrijven over hoe je beter kunt slapen, dat is immers onze expertise. We kunnen het dan ook niet genoeg zeggen: goed slapen is belangrijk, en fijn natuurlijk. Daarom hebben we een hoop tips voor je verzameld om beter te slapen. We vertellen je wat helpt om beter te slapen en geven je tips voor beter slapen.

Zorg voor comfort

Comfort is erg belangrijk als je goed wilt slapen. Dat begint bij het vinden van de beste slaaphouding voor jou, maar gaat ook verder op het vinden van het juiste matras. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je het niet koud hebt. Zorg dus voor voldoende warme dekens en zorg ervoor dat je echt fijn kunt liggen. Ook een goed kussen is belangrijk. Neem daarom ook echt even de tijd om op zoek te gaan naar een comfortabel hoofdkussen.

Voorkom allergieën

Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt en die huisstofmijt komt in veel matrassen voor. Ook worden er vaak veel chemische stoffen in matrassen gebruikt, wat ook voor allergieën kan zorgen. Zonde, want dat kan je slaap enorm belemmeren. Voorkom huisstofmijt door je lakens, dekbed en toppers regelmatig zo heet mogelijk te wachten. Lucht daarbij je bed dagelijks goed, huisstofmijt houd namelijk niet van frisse, koude lucht. Ben je op zoek naar een anti-allergie matras? Dan kun je ons eigen matras proberen! Nog een voordeel: ons matras is ook nog eens erg duurzaam.

Zet de tv en je telefoon op tijd uit

Blauw licht is funest voor je slaap. De kans is groot dat je hier al wel eens iets van gehoord. Je lichaam begint met het aanmaken van melatonine zodra het donker wordt. Die melatonine zorgt ervoor dat je langzaam slaperig wordt en dat je later op de avond lekker in slaap kunt vallen. Blauw licht blokkeert de aanmaak van die melatonine en zorgt er dus voor dat je wakker blijft. Apparaten zoals telefoons, computers en televisies stralen blauw licht uit. Het is dan ook slim om je televisie dik een uur voordat je naar bed gaat uit te zetten. Veel telefoons hebben een blauw licht filter, waardoor ze geen blauw licht meer uitstralen. Zet deze aan als je wel graag je telefoon wilt blijven gebruiken.

Vermijd nicotine, cafeïne en alcohol

Nicotine, cafeïne en alcohol hebben allemaal op hun eigen manier invloed op je slaapkwaliteit. Wil je echt goed slapen, dan kun je het beste alle drie vermijden. Van cafeïne weten we allemaal dat het je wakker houd. Ook nicotine verhoogt het energieniveau en zorgt er dus voor dat je minder goed in slaap kunt komen. Heb je alcohol op, dan val je misschien wel sneller in slaap, maar het zorgt ook voor een onrustige en oppervlakkige slaap. Dat is dan ook waarom je na een avondje drinken de volgende dag meestal erg moe bent, ondanks dat je misschien gewoon 8 uur hebt kunnen slapen.

Beweeg voldoende

Je kunt niet goed slapen, als je niet moe bent. Doe je niet veel op en dag en beweeg je bijna niet, dan is je lichaam niet moe en zul je dus minder makkelijk in slaap vallen. Het is daarom belangrijk dat je minimaal een uur per dag beweegt. Het moment waarop je dat doet maakt niet zoveel uit. Voor veel mensen kan het helpen om na de avondmaaltijd nog even een ronde te wandelen. Het zware eten zakt dan sneller weg en je krijgt nog even wat frisse lucht voordat je op de bank ploft en daarna naar bed gaat.

Zorg voor een beter slaapritme

Een goed ritme is erg belangrijk om goed te slapen. Als je iedere dag op ongeveer dezelfde tijd opstaat en gaat slapen, leert je lichaam dat ritme kennen. Stel je gaat dagelijks om 10 uur naar bed, dan weet je lichaam dat het zich moet voorbereiden om om 10 uur te gaan slapen. Je wordt dan dus langzaam moe en wanneer je dan naar bed gaat, is de kans groot dat je lekker in slaap valt.

milieubewust leven

Houd de ruimte donker

Hoe donkerder en stiller een ruimte, hoe beter je over het algemeen slaapt. Dat betekent natuurlijk niet dat je de ruimte hermetisch af moet sluiten, maar het kan bijvoorbeeld wel helpen om de gordijnen eens dicht te doen als je naar bed gaat. Zo wordt je slaapkwaliteit minder verstoort door licht van bijvoorbeeld straatlantaarns of (overdag) zonlicht.

Voldoende frisse lucht is belangrijk

Ook frisse lucht is erg belangrijk voor je slaapkwaliteit. Heb je niet genoeg zuurstof en frisse lucht in je slaapkamer, dan is de kans groot dat je de volgende ochtend wakker wordt met een duf hoofd en hoofdpijn. Je bent dan ook nog moe. Dat wil je natuurlijk voorkomen en je kunt dat al heel gemakkelijk voorkomen door simpelweg een raam open te zetten. Het is niet nodig om je slaapkamer gelijk ijskoud te maken, maar het is wel belangrijk dat je voldoende frisse lucht krijgt tijdens de nachtrust.

 

Bekijk onze matrassen op de allergie pagina!

 

Koop nu je Una Matras