Chemievrije matrassen: de feiten

 

Als je momenteel op zoek bent naar een nieuw en verbeterd chemievrij matras, is het belangrijk om voordat je koopt te begrijpen dat de overgrote meerderheid van de beschikbare matrassen is gemaakt met onnatuurlijke componenten en chemicaliën. Dit komt misschien niet als een grote verrassing, maar het zou wel een reden tot bezorgdheid moeten zijn, gezien het feit hoe recent bewijs suggereert dat er een verscheidenheid aan mogelijke gezondheidsrisico’s bestaat, die in verband kunnen worden gebracht met de opname van chemicaliën in matrassen.

 

Voorbeelden van dergelijke gezondheidsrisico’s zijn kanker, onvruchtbaarheid en (in het bijzonder bij jonge kinderen) beïnvloeding van de hersenontwikkeling en de zenuwfunctie.

 

Dit zijn de 4 belangrijkste boosdoeners:

 

  • Vlamvertragers – wordt gebruikt om te voldoen aan de brandveiligheids- en de gezondheidsvoorschriften. Bevat boorzuur, antimoon en gehalogeneerde vlamvertragers. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn en mogelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van jou en jouw gezin.

 

  • Synthetische latex – gemaakt met op petroleum gebaseerde verbindingen die schadelijk voor jou en de planeet zijn. Zoek naar een matras van 100% natuurlatex of biologisch latex.

 

  • Schuim – de meeste schuimmatrassen zijn gemaakt met petroleum en andere giftige chemicaliën zoals formaldehyde, benzeen en naftaleen.

 

  • Vinyl – bevat van begin tot eind giftige chemicaliën. Bekend om het veroorzaken van astma-aanvallen, allergieën, genitale problemen en kan zelfs het gedrag van kinderen veranderen.

 

In termen van schuimmatrassen stellen veel sites ten onrechte dat geen enkele schuimmatras volledig chemicaliënvrij kan zijn. Dit is niet helemaal waar. Er zijn voorbeelden van schuimrubberen matrassen die volledig natuurlijk zijn en geen chemicaliën bevatten, zoals bijvoorbeeld biologische latex matrassen, die zijn gemaakt met alleen 100% natuurlijke materialen en worden gereguleerd door GOLS (Global Organic Latex Standard).

 

Een veelvoorkomende oorzaak van dit chemische probleem probleem in Nederland wijst op de gebruikte brandvertragende chemicaliën.

 

Wat zijn brandvertragende chemicaliën en kunnen deze potentiële gezondheidsrisico’s in matrassen veroorzaken?

 

Chemievrije matrassen NL

 

 

Brandvertragende chemicaliën worden aan matrassen toegevoegd om te kunnen voldoen aan ontvlambaarheidsnormen. Ook matrassen in Nederland hebben vaak brandvertragende chemicaliën aan hun matrasvulling toegevoegd.

 

Brandvertragende chemicaliën zijn er in een brede variëteit, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijk doel, namelijk het garanderen van een standaard van brandwerende kwaliteit. Veelvoorkomende voorbeelden van deze chemicaliën, die in matrassen worden gebruikt, zijn boorzuur, antimoontrioxide, decabroomdifenyloxide, melamine en vinylideenchloride.

 

Het is bekend dat deze chemicaliën tijdens de slaap het lichaam binnendringen, hetzij door permeabel contact met de huid, hetzij door inademing als stofdeeltjes in de lucht. Dit laatste kan worden aangeduid als ‘afgassen’.

 

Afgassen – wanneer er zwevende deeltjes of gassen in de lucht vrijkomen, ook wel bekend als VOS (vluchtige organische stoffen)

 

Dit kan gebeuren als het matras gloednieuw is of als er in de loop van de tijd chemische componenten zijn afgebroken; dit laatste komt vooral voor bij bepaalde schuimmatrassen.

 

De beste manier om te garanderen dat jij een chemievrije matras koopt, is er een te vinden die 100% natuurlijk is.

 

Dus, hoe kun je het verschil weten tussen een matras dat echt natuurlijk is (geen chemicaliën) en een matras dat synthetisch is? Hier zijn een paar tips.

Bekijk de matrassen van Una Matras

 

Ons Aanbod

 

Het verschil tussen een ‘natuurlijk’ en een biologisch matras

 

Als je voor een chemievrij matras winkelt, moet je er een zoeken dat 100% natuurlijklatex of biologisch is. Vanwege de lacunes in de reclame is het raadzaam om een matras dat beweert ‘natuurlijk’ te zijn, niet helemaal te vertrouwen. Door verder te informeren naar de modi, de methoden en de materialen, die bij de fabricage worden gebruikt, zal blijken hoe natuurlijk de matras eigenlijk is.

Een veilige gok is om een 100% biologisch matras te kiezen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat alle maatregelen, die in het productieproces worden genomen, chemievrij en biologisch gecertificeerd zijn. Van de inkoop van natuurlijke materialen tot en met de duurzaamheid van het milieu.

Eén van de beste voorbeelden van 100% biologische matrassen op de Nederlandse markt op dit moment zijn onze eigen Una-matrassen. Zowel onze Una Delux Organic Matras als de Una Organic Essential Matras zijn 100% biologisch, duurzaam en vooral veilig. 

 

Una biedt een biologisch, gifvrij, volledig natuurlijk, duurzaam, milieuvriendelijk en hypoallergeen latex matras volgens de GOLS standaard. Gemaakt van aanpasbaar biologisch latexschuim en omhuld met een hoes van biologisch katoen en wol. De matrassen van Una bevatten geen schadelijke petrochemicaliën, lijm of andere kunstmatige toevoegingen.

 

Conclusie: Men moet zijn bed maken zoals men slapen wil’

 

In een ‘verwesterde’ wereld die nog steeds worstelt om te kunnen voldoen aan de vereisten voor duurzaamheid, wordt het belang van het kopen wat niet alleen gunstig voor jou is, maar ook voor het milieu steeds belangrijker wordt.

 

Het is net als het oude gezegde: Men moet zijn bed maken zoals men slapen wil. Maar met passende idiomen terzijde en in alle ernst, kan het streven naar een positieve, gezondere en milieuvriendelijkere levensstijl letterlijk worden gerealiseerd op de plek waar je elke nacht naartoe gaat om uit te rusten.

 

Als ooit een bezit zo’n titel als luxe zou rechtvaardigen, dan zou de beloning van een gloednieuw matras bovenaan de lijst moeten staan. Vraag jezelf gewoon af, welk ander bezit het grootste deel van jouw tijd getuigt en je beloont met de belangrijkste en meest elementaire noodzaak. Slaap.

 

Er zijn tal van redenen waarom het upgraden van jouw matras een slimme, waardevolle en plezierige investering kan blijken te zijn. Zorg ervoor dat je de kleine lettertjes leest en investeert in een matras dat vrij is van chemicaliën en biologisch is gemaakt, om een gifvrije, welverdiende en mooie nachtrust te garanderen!

 

natuurlijke latex matras