Waarom zijn biomatrassen belangrijk?

 

Waarschijnlijk wist je al dat je gemiddeld ongeveer ⅓ van je leven slapend doorbrengt en dat is echt een behoorlijk lange tijd! Natuurlijk willen we allemaal de beste nachtrust krijgen en slapen op een biologisch matras kan je elke keer weer die kostbare rusttijd bezorgen!

In dit artikel zullen we gaan onderzoeken hoe een biologisch matras kan leiden tot een vollere en veiligere slaap voor jou en je gezin.

 

Wat is een biologisch matras?

 

Voordat we ingaan op de vraag hoe biologische matrassen jouw slaap kunnen verbeteren, moeten we natuurlijk eerst vaststellen wat nu eigenlijk een biologisch matras precies is.

Een biologisch matras is gemaakt van een combinatie van natuurlijke en gifvrije materialen zoals biologisch katoen, biologische wol en biologische latex. Let op, de biologische materialen (wol, katoen, latex, etc.) waarvan de biologische matrassen zijn gemaakt, moeten ook echt biologisch worden geproduceerd. Dat betekent dat er op geen enkel moment in het productieproces kunstmatige chemicaliën mogen worden geïntroduceerd. Bovendien is een biologisch matras volledig milieuvriendelijk!

 

Wie certificeert hoe biologisch een matras is?

 

De term biologisch is tegenwoordig tegen de achtergrond van de verschuiving van de consumentenmarkt naar natuurlijke producten een belangrijk verkoopargument geworden. Bedrijven willen hun producten dus graag ‘biologisch’ noemen, zodat ze het ook kunnen verkopen. Hoewel het waar is dat hun producten biologisch zijn, is het een heel andere kwestie hoe ‘biologisch’ biologisch is!

Helaas komt greenwashing in het bedrijfsleven maar al te vaak voor. De meeste merken, die voor ‘biologische’ producten adverteren, hebben vaak maar één onderdeel dat aan die definitie voldoet. De rest van de componenten is synthetisch en zit vol met chemicaliën, zo erg zelfs dat het product giftig voor voor jouw gezondheid, de gezondheid van jouw gezin en het milieu is.

Gelukkig zijn er nog enkele gezaghebbende en onafhankelijke toezichthoudende instanties, die een matras als biologisch kunnen certificeren. Dit zijn onder andere Global Organic Textile Standards (GOTS) en de Global Organic Latex Standard (GOLS). Deze organisaties brengen bezoeken aan de productie-installaties en verifiëren ter plekke hoe biologisch een bepaald matrasmerk is.

 

Waarom is het kopen van een biomatras belangrijk?

 

Wat is een biologisch matras?

 

 

     

 

Biologische matrassen hebben dezelfde gezondheids- en milieuvoordelen als andere biologische producten: het product bevat geen synthetische chemische toevoegingen. Hoe minder bestrijdingsmiddelen en chemische residuen een product heeft, hoe beter het voor jouw gezondheid en het milieu is. Een samenvatting van enkele van de gezondheidsvoordelen van biologisch katoen, biologische wol en biologische latex matrassen is als volgt:

 

Vrij van chemicaliën

 

De latex, het katoen of de wol, die bij de productie van het biologische matras wordt gebruikt, moet natuurlijk worden verbouwd en er mogen geen synthetische chemicaliën zoals bijvoorbeeld pesticiden of meststoffen bij het productieproces. betrokken zijn Bovendien worden er tijdens het productieproces van de matrassen geen synthetische chemicaliën of componenten toegevoegd.

 

Hypoallergeen

 

Latex is van nature hypoallergeen, antibacterieel, antimicrobieel en waterbestendig. Dat maakt een biologische latex matras ideaal als je onder andere huisstofmijt, schimmel, bedwantsen, schimmels en bacteriën wilt bestrijden. Hetzelfde geldt voor matrassen van biologische wol.

 

Ideaal voor de regulatie van de lichaamswarmte

 

Biologische matrassen blijven warm bij koud weer en koel bij warm weer. Dit komt allemaal dankzij de componenten van de biologische latex, de biologische wol of de biologische katoen, die van nature het lichaamsvocht afvoeren. Dit resulteert in een rustiger slaap omdat het onwaarschijnlijk is dat je tijdens het slapen te veel warmte of te veel kou zult ervaren.

 

Ondersteuning die zich aan de lichaamsvorm en de drukpunten aanpast

 

Een biologisch matras geeft je meer natuurlijke ondersteuning dan een conventioneel matras. Dat komt door de aard van de latex, het katoen of de wol waarvan ze zijn gemaakt, die zich op een natuurlijke manier aan de lichaamsvorm en de drukpunten aanpassen. Een matras van biologische latex verdeelt bijvoorbeeld jouw lichaamsdruk gelijkmatig over jouw lichaam. Het biologische wollen matras heeft veel luchtruimtes daartussen waardoor het een beter kussen voor je lichaam is en de drukpunten verlicht.

 

Het beste voor baby’s en peuters

 

Baby’s zijn bijzonder gevoelig voor hun omgeving. Zoals al besproken, is een biologisch matras hypoallergeen, wat natuurlijk ideaal voor een baby bedje is. Het inherente vermogen van de matrassen om de temperatuur te kunnen regelen, maakt ze ook ideaal voor kleine kinderen en baby’s omdat kleintjes vaak huilen als ze het te warm hebben en je wilt zeker niet dat ze het te koud hebben. Het natuurlijke vermogen van de matrassen om de temperatuur te regelen, maakt ze ideaal voor bedjes voor baby’s en peuters.

Voor meer informatie, kun je onze veiligheids- en koopgids voor baby matrassen bekijken.

 

Benieuwd naar het biologische matras van Una Matras

 

Koop nu je Una Matras

 

Zijn biomatrassen wel de moeite waard?

 

Er zijn nog veel meer voordelen van biologische matrassen, die hierboven niet zijn genoemd. Dat omvat het vermogen van biologische latex matrassen om zich tijdens het slapen rond het menselijk lichaam te vormen, waardoor jij meer comfort krijgt. Het is ook elastisch genoeg om samen te drukken zoals bij matrassen van synthetisch schuim. Het aanpassen aan het lichaam isoleert ook de lichaamsbeweging, waardoor je op één plek blijft liggen zodat je het patroon van je nachtelijke slaap niet verstoort. De biologische matrassen van Una zijn ook brandwerend en bevatten natuurlijke chemische vertragers.

 

 

De beste merken in Nederland voor het kopen van een biomatras?

 

Nu we hebben vastgesteld wat een biologisch matras is, waarvan ze typisch zijn gemaakt en de voordelen van deze matrassen op basis van hun componenten, kunnen we ons nu verdiepen in waar we vandaag in Nederland het beste biologische matras op de markt kunnen kopen.

Als consument is het belangrijk om, voordat een aankoopbeslissing wordt genomen, volledig geïnformeerd te zijn maar helaas zijn er veel bedrijven die gewone matrassen als biologische matrassen proberen te verkopen.

Het vraagt daarom van jouw enige inzet om de namaakproducten van echt te kunnen onderscheiden. Dat gezegd hebbende, zijn hieronder enkele van de beste merken op de markt van biologische matrassen:

 

Una matras – het beste biologische matras in Nederland

 

Het merk Una Matras vinkt niet alleen alle bovengenoemde vakjes aan, maar kan ook qua stevigheid aan twee personen, die op hetzelfde bed slapen, worden aangepast. Dit is ideaal voor partners die wat betreft stevigheid van de matras verschillende voorkeuren hebben. Het matras wordt geleverd in losse delen, die je tijdens de montage naar eigen wens kunt aanpassen.

 

Avocado Green Mattress

 

Dit matras is een pocketvering matras met een Dunlop latex comfortlaag en pocketveren van ongeveer 8 inch. Het is vrij duurzaam en volledig biologisch, dus je zult er lang op kunnen slapen.

 

EcoCloud

 

Het matrasmerk EcoCloud maakt hybride matrassen, met een medium stevigheid voor een zachte en comfortabele slaap. Het is geschikt voor mensen die niet meer dan 230 kilo wegen en het liefst op hun zij slapen. Degenen die meer wegen, moeten voor andere biologische matrassen op onze lijst gaan, die met een stevigere latex zijn gemaakt.

 

Awara

 

Awara is een hybride matras met een latexlaag, die zowel door GOLS als Rainforest Alliance is goedgekeurd. Hoewel de hoes van de matras is gemaakt van een natuurlijke katoenen laag bestaan

 

de interne componenten onder meer uit pocketveren van 9-inch, waarvan recensenten beweren dat ze dikker zijn dan wat je in andere matrassen van zijn categorie krijgt.

 

Naturepedic Chorus

Dit biologische matras is gemaakt van wol en plantaardige polylactide (PLA) materialen, die in de hoes zijn gewatteerd. Het PLA-materiaal bestaat naast andere natuurlijke materialen uit suikerriet, maizena en tapioca. Dit wordt vervolgens gemengd om een materiaal te maken voor een ademend oppervlak voor het matras.

 

Biologische kussens en beddengoed voor de beste nachtrust

Nu je voor het juiste matras hebt gekozen, kun je deze aanvullen met het juiste biologische kussen en andere biologische beddengoedproducten!

Er zijn talloze opties voor biologische kussens en beddengoed, die in combinatie met een biologisch matras zorgen voor een gezondere, volledig biologische slaap. Bekijk hier ons assortiment biologische natuurlatex kussens.

Voor meer informatie kun je ook ons blog over Kussens van natuurlatex’ lezen.

Gecertificeerd biomatras NL: Una Matras

Hier bij Una Matras willen we dat jij en jouw gezin de best mogelijke nachtrust krijgen. Bekijk dus vandaag nog ons assortiment biologische natuurlijke 100% gecertificeerde matrassen en kussens en sluit je aan bij de biologische revolutie!

 

Wie certificeert hoe biologisch een matras is?