De opkomst van het milieuvriendelijke matras

 

De stijgende populariteit van natuurlijke, biologische en milieuvriendelijke matrassen begint eindelijk aan te slaan. De filosofie van ‘meer groen zijn’ gaat zelfs zo ver dat het de dynamiek van de matrassenmarkt beïnvloedt. Deze kleine maar belangrijke verandering is zowel voor de wereld, door prioriteit te geven aan duurzame opties met wat natuurlijk en gezond is, als voor het individu en voor het milieu bemoedigend. Het lijkt erop dat matrassen een goed voorbeeld worden van deze verlichte consument verschuiving en het kan nog wel even doorgaan.

 

Volgens een marktonderzoeksrapport van Technavio heeft Europa een grote stijging van de vraag naar natuurlijke, milieuvriendelijke matrassen gezien. Duidelijke tekenen die laten zien hoe de ongeëvenaarde voordelen van volledig natuurlijke, biologische matrassen hun waarde met de keuze en de tevredenheid van de Europese consument bewijzen. De heersende voordelen zijn comfort, gezondheid en het milieu, als zijnde de 3 belangrijkste unieke verkoopargumenten.

 

In het VK zijn de regels echter iets anders. Jammer genoeg is er nog geen wet die matrasfabrikanten verplicht om expliciet alle stoffen te vermelden die aan hun matrassen zijn toegevoegd. 

 

Daarom beweren veel matrasfabrikanten dat ze natuurlijke matrassen verkopen, terwijl de waarheid is dat deze zogenaamde ‘natuurlijke’ matrassen helemaal niet zo natuurlijk zijn. Wist je trouwens dat 95% van de schuimmatrassen is gemaakt met chemicaliën, lijmen, brandvertragers en microplastics? Ja, dat klopt en dat klinkt meteen minder aantrekkelijk, toch?

 

Hoe slecht deze chemicaliën en onnatuurlijke componenten ook voor het milieu zijn, het is ook zorgwekkend om rekening te moeten houden met alle mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid, die ze kunnen veroorzaken. Alleen al brandvertragende chemicaliën zijn in verband gebracht met kanker, hormoonontregeling, hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, cognitieve vertragingen en zelfs de belemmering van de ontwikkeling van kinderen. 

 

‘Au naturel’ gaan met je matras is niet zomaar een snobby-yuppy-hippiesfeer, maar het is de enige weg om volledige duurzaamheid voor de planeet, volledig comfort voor de slaper en vooral complete veiligheid voor jezelf en jouw gezi te garanderen.

 

Dus nu je weet dat het slechts de moeite waard is om 5% van de markt te overwegen, welke echte natuurlijke matrassen zijn er dan in Nederland verkrijgbaar? En welke is het beste natuurlijke Nederlandse matras? We komen hier binnenkort op terug, maar eerst en vooral, om eventuele verwarring op te lossen: wat is een natuurlatex matras?

 

 

Wist jij dat slechts 5% van alle matrassen natuurlijk is?

 

matrassen natuurlijk NL

 

 

 

Welnu, 5% van de matrassen die er zijn, kunnen we ‘natuurlijke matrassen’ noemen, volledig gemaakt van natuurlijke en biologische materialen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid en welzijn. Voorbeelden van natuurlijke matrassen zijn onder meer katoen, wol, latex en plantaardige materialen. Deze materialen worden vaak gecombineerd om een volledig natuurlijke hybride mix te creëren. Wees echter voorzichtig! Veel van de zogenaamde ‘natuurlijke’ hybriden bevatten vaak ook nog synthetische stoffen in het schuim en de materialen. Je moet het zeker weten voordat je het koopt. Soms kan het een kwestie zijn van nader informeren naar de productiemethoden, die door het bedrijf van het matras worden gebruikt.

 

Er zijn ook valse beschuldigingen, die stellen dat er niet zoiets kan bestaan als een volledig natuurlijke schuimmatras. Dit is een leugen. Sommige matrasfabrikanten doen er alles aan om 100% natuurlijk, luxe en milieuvriendelijk matras schuim te leveren. Matrassen van biologische latex zijn een ideaal voorbeeld van hoe sommige matrassen veel beter zijn dan andere.

 

 

Een matras van natuurlatex?

 

 

Als je het nog niet wist: latex is een melkachtige vloeistof, die voorkomt in 10% van alle bloeiende planten (angiospermen). Het meest voorkomende voorbeeld is boomsap dat wordt gewonnen uit de rubberboom, die al eeuwenlang een belangrijke bron van de rubberproductie is.

 

Aangezien latex een volledig natuurlijk materiaal is, heeft het een groot potentieel om dat ook te blijven, omdat het biologisch geproduceerd wordt en ecologisch duurzaam is. Veel latex producten zoals handschoenen, kleding, condooms, enz. mengen de latex echter met giftige stoffen om er synthetische latex van te maken. Dit is niet anders dan bij matrassen, waar we zien dat de meeste latex matrassen op de markt zijn gemaakt van synthetisch latex schuim.

 

Door de natuurlijke flexibele eigenschappen van latex biedt de stof een perfecte basis voor comfort, omdat het door zijn duurzaamheid langer meegaat en ideaal voor druk- en pijnverlichting is. Latex is ook van nature een hypoallergeen en zeer ademend materiaal, wat betekent dat het allergieën, schimmels en bacteriën bestrijdt en, zelfs in de zomer, koel blijft.

 

De beste matrassen van natuurlatex zijn biologisch gecertificeerd. Dit is om ervoor te zorgen dat alle methoden in het productieproces alleen 100% natuurlijke materialen, eerlijke handel en ecologische duurzaamheid bevatten.

 

 

Wat is het beste matras?

 

De beste matrassen van natuurlatex zullen biologisch gecertificeerd zijn met een GOLD standaard, die door GOLS (Global Organic Latex Standard) wordt uitgegeven. Een uitzonderlijk voorbeeld van een dergelijke matrasproductie in Nederland is dat van onszelf, de Una Delux.

 

Hier bij Una Matras zijn al onze matrassen 100% gecertificeerde biologische latex matrassen. Dit betekent dat je gerust kunt zijn en goed kunt slapen, wetende dat er nooit gevaarlijke of giftige stoffen de atmosfeer van jouw slaapkamer zullen binnendringen. Bovendien is er, als het om comfort gaat, gewoon geen beter assortiment matrasassen op de markt. Maar hoe worden onze matrassen gemaakt?

 

De matrassen van Una zijn van comfortabele lagen volledig natuurlijk latex schuim gemaakt, elk met 7 zones die speciaal zijn ontworpen om de contouren van jouw lichaam zachtjes te ondersteunen. Dit alles is omhuld met een superzachte, biologische wol en katoenen hoes, die lucht en vocht op natuurlijke wijze laat circuleren, zodat je het nooit te warm en lastig wordt. 

 

Als het gaat om het kopen van het perfecte matras, hoef je niet verder te zoeken want dan is Una jouw nummer 1 leverancier.

 

 

 

Chemievrije matrassen

Anti allergie matras

Biologisch latex matras: 5 redenen om er vandaag nog een te kopen

Hoe een latex matras jouw nachtelijke slaap kan transformeren 

 

organische latexmatras